În urma competiției de proiecte din cadrul programului de cooperare România - CERN (Organizația Europeană pentru Cercetări Nucleare) desfășurată în luna martie 2016, o echipă de cercetători din cadrul Institutului de Fizică și Inginerie Nucleară (IFIN) București, în parteneriat cu o echipă formată din reprezentanți ai Universității „Ștefan cel Mare” Suceava (USV), s-a clasat pe poziția a treia, cu un total de 88 de puncte, la foarte mică distanță de locul 1 – 91 de puncte și locul 2 – 89 de puncte.
Proiectul de cercetare la care USV a fost unic partener al echipei din cadrul Institutului de Fizică și Inginerie Nucleară (IFIN) București, intitulat “LHCb – studiul producției de hadroni, fizica aromelor pentru particule masive și programul de upgrade”, are un caracter multidisciplinar (fizică, matematică, electronică, calculatoare) și se află, în prezent, în faza de contractare pentru perioada 2016-2018, cu o valoare de peste un milion de euro.
Organizația Europeană pentru Cercetări Nucleare este cel mai mare și mai prestigios centru de cercetare din lume în domeniul fizicii particulelor elementare, la CERN desfășurându-se cele mai complexe experimente științifice pentru studiul principalilor constituenți ai materiei. CERN are în prezent 21 de state membre. CERN este laboratorul unde oamenii de știință își unesc eforturile pentru a studia structura elementară a materiei și forțele care o guvernează. Aproape 7.000 de oameni de știință, jumătate din fizicienii lumii care lucrează în domeniul particulelor elementare, utilizează facilitățile CERN.