Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava (ASIS) va acţiona în instanţă Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava pentru nepunerea în executare a sentinţelor judecătoreşti prin care s-a dispus plata unor drepturi legale, respectiv sporul pentru condiţii vătămătoare şi periculoase (sporul de ecran). Decizia a fost luată de reprezentanţii sindicatului după ce aceştia au epuizat toate demersurile posibile în vederea obţinerii acestor drepturi băneşti, iniţiativa celor de la ASIS fiind susţinută şi de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).
Prof. Giani Leonte, liderul ASIS, precizează că de neexecutarea hotărârilor nu se face vinovat numai Inspectoratul Şcolar Suceava, care refuză avizarea statelor de plată ce conţin acest spor, parte din vină având şi Ministerul Educaţiei care, neoficial, comunică verbal inspectoratelor şcolare să procedeze în această manieră, Suceava nefiind singurul judeţ aflat în această situaţie.
„Decizia de a face această plângere penală este o primă formă de protest ca urmare a unui şir lung de nemulţumiri ale salariaţilor din educaţie, şi de aceea este foarte probabil ca în perioada imediat următoare să se declanşeze şi alte forme de protest la nivel naţional”, a anunţat Giani Leonte.
Sindicaliştii menţionează că în ciuda faptului că în anul 2015 s-a obţinut o creştere salarială de peste 26% pentru personalul didactic şi nedidactic, statutul social al personalului din învăţământ este departe de cel pe care îl merită aceste categorii de salariaţi. Aceştia au reiterat o parte dintre nemulţumirile salariaţilor din învăţământ, menţionând că lista revendicărilor este mult mai amplă şi a fost adusă la cunoştinţa tuturor factorilor decizionali – preşedintele României, prim-ministrul României şi parlamentari.
(21 mar 2016, 21:52:35