Bătrân lăsat fără bani de pe card de fiul concubinei sale
Joi, 8 Ianuarie 2015 (16:46:42)Un bărbat în vârstă de 66 ani, din municipiul Suceava, a reclamat la poliţie anul trecut, pe 6 octombrie, faptul că în perioada 10-15 septembrie 2014 persoane necunoscute i-au sustras cardul bancar din locuinţă, pe care l-au folosit ulterior pentru efectuarea mai multor extrageri în valoare de 2.334 lei. Echipa operativă din cadrul Biroului Investigaţii Criminale care s-a deplasat la faţa locului a constatat faptul că pe 29 septembrie 2014 persoana vătămată a constatat că îi lipseşte cardul emis de o unitate bancară pe care primea pensia, de la domiciliu, motiv pentru care s-a deplasat la banca emitentă unde a aflat că în perioada 10-15 septembrie 2014 persoane necunoscute au făcut mai multe extrageri din contul său bancar, în valoare de 2.334 lei, fiind îndrumat să depună o plângere în acest sens la poliţie.În urma măsurilor întreprinse de poliţişti, persoana bănuită de comiterea faptei a fost identificată ca fiind un bărbat de 45 ani, din municipiul Suceava, fiul concubinei părţii vătămate.Audiat, acesta a declarat că în cursul lunii septembrie 2014 a primit cardul bancar de la partea vătămată pentru a retrage o sumă de bani, întrucât persoana vătămată nu ştia să folosească dispozitivul bancar fără ajutor.Întrucât o dată cu cardul i-a fost comunicat şi codul PIN al acestuia, bărbatul de 45 de ani a folosit cardul în scop personal, sustrăgând în mod repetat sume cuprinse între 10 şi 300 lei din contul bancar al persoanei vătămate.„Cercetările sunt continuate faţă de bărbatul de 45 de ani sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat’’, se precizează în comunicatul poliţiei.Pentru prevenirea unor astfel de fapte folosind cardurile bancare poliţiştii fac următoarele recomandări: La retragerea banilor de pe card de la un ATM este bine să utilizaţi un terminal situat în locuri publice iluminate, aflate în anumite zone comerciale sau în incinta unităţilor bancare. Asiguraţi-vă că terminalul ATM nu a fost modificat. Trebuie verificate vizual fanta de acces a cardului, ecranul şi tastatura. Dacă se observă urme de lipici, crăpături în plastic, folii lipite peste tastatură sau orice alt semn suspect, utilizatorii sunt sfătuiţi să întrerupă tranzacţia şi să anunţe poliţia şi banca;Asiguraţi-vă că absolut nimeni nu vede codul PIN pe care îl introduceţi. Activaţi notificarea prin SMS pentru orice plăţi făcute din contul de card, dacă banca oferă acest serviciu;După concedii şi vacanţe, verificaţi extrasul de cont, iar în cazul depistării unor tranzacţii suspecte, anunţaţi imediat banca, dacă este cazul. Nu păstraţi codul PIN împreună cu cardul, scris pe hârtie sau în telefonul mobil. Cel mai bine ar fi să-l memorizaţi.Nu scăpaţi din vedere cardul şi asiguraţi-vă că semnaţi un singur bon de plată când efectuaţi plăţi în magazin, restaurant, benzinărie, hotel etc. Deseori, fraudatorii strecoară sub chitanţă o altă foaie cu indigo, pe care este trecută o sumă mai mare de bani.
Vizualizări articol: 1883 | | Notează articolul: | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi Bătrân lăsat fără bani de pe card de fiul concubinei sale1.052
|
|
Comentarii
Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.
Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.