Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 22 dec 2014 - Anul XIX, nr. 298 (5807)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

UPDATE Locuinţa şefului SIPI Suceava, Cristian Macsim, percheziţionată de DNA Suceava

Luni, 22 Decembrie 2014 (11:44:32)

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, efectuează în această dimineaţă, 22 decembrie, 6 percheziţii. Acestea vizează 5 domicilii şi un sediu al unei structuri aparţinând unei instituţii a statului. Din câte se pare este vorba de Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI), iar cea mai importantă persoană vizată ar fi Cristian Macsim, şeful SIPI Suceava. Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă mai este cunoscut sub denumirea de „Doi şi-un sfert”.Percheziţiile sunt derulate într-un dosar penal ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracţiuni asimilate celor de corupție, infracțiuni contra înfăptuirii justiţiei și infracțiuni de fals, comise în perioada 2013-2014.În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații Suceava, Direcției de Informații și Protecție Internă Bucureşti și din partea Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.Percheziţiile au loc în Vicovu de Jos, Voitinel, Rădăuţi, Frătăuţii Noi şi Suceava şi în cauză sunt vizaţi mai mulţi agenţi de poliţie, dar şi şeful SIPI Suceava, Cristian Macsim. În faţa procurorilor DNA Suceava vor ajunge pentru audieri 5 persoane, faţă de care s-au emis mandate de aducere.

Surse judiciare au explicat pentru "Evenimentul zilei" detalii despre această anchetă DNA la SIPI Suceava. Totul începe la sfârşitul anului 2013, atunci când s-au efectuat investigaţii de către DIPI Suceava pentru a obţine informaţii privind activităţile de contrabandă cu ţigări de provenienţă ucraineană derulate în zona localităţilor Frătăuţii Noi, Vicovu de Sus şi Vicovu de Jos şi a rezultat implicarea în contrabanda cu ţigări a poliţiştilor Secţiei nr. 4 Poliţie Rurală Gălăneşti. Ofițerii SIPI au descoperit inclusiv locurile prin care se realizează trecerea ţigărilor peste frontiera verde, traseele de deplasare, locurile de depozitare.În acest context, poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 4 Poliţie Rurală Gălăneşti au aflat că există informaţii la nivelul structurilor specializate despre implicarea lor şi, în perioada iulie 2013 – iulie 2014, au fabricat probe de natură a induce în eroare organele judiciare, pentru a fi cercetate exact persoanele care au furnizat informaţii la DIPI.Sursele judiciare au arătat că în scopul realizării cercetării abuzive a două persoane de la care s-au aflat unele detalii infracţionale privind implicarea poliţiştilor din cadrul Secţiei nr. 4 Poliţie Rurală Gălăneşti, aceştia au constituit două dosare penale în care au fost cercetate pentru fapte de furt calificat şi alte fapte sesizate iniţial ca fiind comise de AN (autor necunoscut n.r.), exact persoanele care au furnizat informaţii despre implicarea lor, fiind astfel constituite două dosare ale Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi.

De asemenea, poliţiştii implicaţi în contrabandă din cadrul Secţiei nr. 4 Poliţie Rurală Gălăneşti fiind delegaţi să procedeze la transcrierea de convorbiri telefonice interceptate, în timpul cercetărilor efectuate în unul din aceste două dosare fabricate, au luat la cunoştinţă, din conţinutul interceptărilor, inclusiv despre colaborarea dintre cele două persoane cercetate şi anumiţi ofiţeri din cadrul DIPI cărora cele două persoane le furnizau informaţii care îi vizau direct pe poliţiştii Secţiei 4 Gălăneşti şi despre sprijinul acordat de poliţişti unor grupări de contrabandişti de ţigări, iar în final, în baza unor probe mincinoase ori acte false, organele de poliţie au obţinut arestarea preventivă a celor două persoane, în scopul de a stopa colaborarea cu cadre ale structurilor de informaţii.Sursele judiciare au mai explicat că tot în contextul derulării anchetei în dosarele penale menţionate ce au fost înregistrate la IPJ Rădăuți, în anii 2013-2014, efectuându-se interceptări telefonice în cursul urmăririi penale, conducerea SIPI Suceava a putut să ia cunoștință despre faptul că ofiţeri din subordinea sa colaborează cu unul din cei cercetaţi, iar discuţiile telefonice dintre cei doi transpar în activităţile derulate în dosarul penal astfel că informațiile furnizate ofiţerului SIPI privitoare la activități de sprijin de contrabandă și constituire de grup infracţional organizat derulate de polițiști de la Secția 4 Gălănești ajungeau tocmai la cunoştinţa celor vizaţi în convorbiri.

Mai mult, susțin sursele citate, ofiţeri adunau date în cadrul atribuțiilor de serviciu, pentru documentarea unui caz referitor la implicarea a doi poliţişti şi îl informau pe Cristian Macsim – comisar-șef al SIPI Suceava.Dar, cei doi poliţişti care au format obiect al documentării au cunoscut din timp și fără drept că sunt urmăriți informativ de o structură specializată de informații şi nu au anunţat structurile abilitate despre acest incident şi nici pe superiorii lor pentru a se dispune măsuri urgente de încetare a delegării în acel dosar.De asemenea, comisarul-șef Cristian Macsim, luând la cunoștință despre aceleași aspecte, prin prisma funcției deținute, aceea de șef al SIPI Suceava, nu a dispus nici o măsură pentru a atenționa subordonaţii care lucrau la caz cu privire la faptul că informațiile strânse pe teren transpar în convorbirile purtate cu sursa sa de informații și că aceste informații au ajuns la cunoștința infractorilor vizați, respectiv polițiști ai Secției nr. 4 Gălănești.

Fiind în prezența unei scurgeri de informații din care rezultau indicii de comitere a unor fapte grave de contrabandă cu țigări în care erau implicați și polițiștii din zonă, care anchetau pe informatori ai DIPI, comisarul-șef Macsim era obligat prin prisma atribuțiilor sale de serviciu să ia măsuri urgente de atenționare a ofițerilor de informaţii, pentru a înceta legătura telefonică cu informatorul său ori să anunțe de îndată procurorul de caz.Mai mult, a rezultat că șeful structurii, Cristian Macsim, punea multiple piedici, refuzând categoric unor subordonaţi rapoarte investigative documentate, din care rezultau indicii de comitere a unor infracțiuni de către polițiști și procuror din jud. Suceava. În concluzie, Macsim proteja în acest mod persoanele vizate în informațiile respective.

Astfel, susțin sursele judiciare, a rezultat că agenți din cadrul Secției nr. 4 Gălăneşti se aflau lângă o mașină abandonată de un contrabandist în care se aflau mai multe baxuri de țigări de contrabandă, iar polițiștii au încărcat mai multe baxuri în autoturismul poliției. Deşi Macsim a aflat despre aceste implicaţii ale poliţiştilor, în calitate de şef SIPI Suceava nu a luat legătura cu un procuror competent și nici nu s-a realizat vreo supraveghere operativă, din partea structurii asupra persoanelor vizate.Într-un alt caz, în 2010, agentul Iulian Lămășanu a avut un accident cu pagube, conducând mașina din dotarea poliției, pe raza localității Costișa, sub influența băuturilor alcoolice, iar dosarul penal a fost mușamalizat cu ajutorul procurorului Dumitru Dâmbu în schimbul unei sume de bani, pentru a-i da agentului o soluție de netrimitere în judecată. Dâmbu, conform surselor citate, este bun amic cu Cristian Macsim.

Potrivit surselor judiciare, în virtutea prerogativelor date de funcția deținută, de conducător al unei structuri specializate pe linie de informații și protecție internă, Cristian Macsim a respins oficial un raport informativ referitor la implicarea procurorului Dumitru Dâmbu în mușamalizarea unui accident rutier petrecut în anul 2010, în care a fost implicat agentul de poliție Iulian Lămășanu din cadrul postului de poliție comunal, existând suspiciuni că procurorul l-ar fi favorizat pe agent în mod abuziv, cu încălcarea normelor de procedură penală, pentru a omite tragerea la răspundere penală a acestuia, în sarcina căruia se reținuse infr. de conducere pe drumurile publice având în sânge o îmbibație alcoolică peste limita legală (Dumitru Dâmbu, fost procuror-șef secție urmărire penală în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, a fost cercetat în stare de arest preventiv într-un alt dosar, instrumentat de DNA București, pentru mai multe infracțiuni de corupție).

În ceea ce-l priveşte pe comisarul-şef Cristian Macsim, acesta are 41 de ani şi lucrează în structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor din 1996. În această perioadă a fost angajat al Poliţiei de Frontieră şi la Direcţia Generală Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava.Macsim a mai ocupat postul de conducere din cadrul SIPI Suceava în perioada iunie 2009 – iulie 2010, iar mai apoi a acceptat să plece la Iaşi, unde până la 15 iulie 2012 a fost şef al aceleiaşi structuri.În 2012, Macsim l-a înlocuit la conducerea SIPI Suceava pe comisarul Oliver Măciucă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului UPDATE Locuinţa şefului SIPI Suceava, Cristian Macsim, percheziţionată de DNA Suceava.
 Vizualizări articol: 6961 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
UPDATE Locuinţa şefului SIPI Suceava, Cristian Macsim, percheziţionată de DNA Suceava5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Infractori cu epoleti?!!! trimis de
(22 dec 2014, 12:36:30
astea erau politisti sau erau dintr-un grup organizat infractional ? te ingrozesti cand citesti ce fapte au safarsit si daca tinem cont si de calitatea lor, de functia pe care au avut-o in cadrul unei institutii atat de importante in combaterea infractionalitatii, te face sa te intrebi daca mai putem avea incredere in politie.Practic ei erau mana in mana cu infractorii si mai mult decata atat, halucinant , chiar ei fabricau dosare oamenilor nevinovati .Daca sunt gasiti vinovati merita pedeapsa maxima cu executare!
2.   BANC trimis de
(22 dec 2014, 12:53:00
In fata unui dozator de cafea un politist observa cum un tip introduce o fisa, apasa un buton;tipul isi ia cafeaua si pleaca. Curios, politistul introduce si el o fisa,apasa un buton si-i cade cafeaua.Foarte fericit acesta isi schimba toti banii in fise si incepe sa le introcuca in dozator.Tot baga fisa, apasa pe buton,lua cafeaua,o punea deoparte si iar baga o fisa,si tot asa in continuare.La un momendat un tip de la coada ce se facuse intre timp ii spune:hai domle odata ca m-am saturat de cand stau aici.La care politistul ii raspunde:Ce vrei ba, te oftici ca am noroc si castig?
3.   BANC trimis de
(22 dec 2014, 12:54:43
Un copil se juca in nisip. Vine un politai si-il intreaba:

- Ce faci?

- Un politai!

- Si din ce-l faci?

- Din apa, nisip si kk! Militianul se supara si-l urmareste pe copil, dar nu-l prinde. A doua zi,la fel:

- Ce faci?

- Un militian!

- Si din ce-l faci?

- Din apa, nisip si kk ! Iar se alearga, iar scapa copilul. A treia zi, acelasi scenariu:

- Ce faci?

- Un pompier!

- Si din ce-l faci?

- Din apa si nisip.

- Si kk nu mai pui?

- Nu, ca atunci iese un militian.
4.   Pt bagheera trimis de
(22 dec 2014, 20:30:41
esti de tot kk tul,un incult probabil din v. de sus,facut din laba si trimis sa ne infecteze pe noi cu abjectiile lui de infantil,lasate frate de comentarii si dute de ti termina ale 2 clase care ti au mai ramas sa faci cei 7 ani de acasa.mare e gradina ta doamne.( m am coborat la nivelul sau)
4.1  RE: Pt bagheera trimis de
(22 dec 2014, 23:03:05
se scrie du-te ,nu dute, mai intelectualule !Suna-ti prietena, s-ar putea sa fie cu minehappy
5.   Informare turistica trimis de
(22 dec 2014, 23:04:18
Doi turişti străini, prin Bucureşti, vor să afle unde este un punct de informare turistică .

Găsesc doi poliţişti.

Întreabă în engleză : - Where is a tourist information ?

Poliţiştii dau din umeri ...

Încearcă în italiană : - Dove è un informazione turistica?

Poliţiştii dau din umeri ...

Încearcă şi în franceză : - Où est une information touristique ?

Nelămuriţi, îşi văd de drum ...

Poliţiştii patrulează mai departe .

- Ai văzut frate, câte limbi ştiau ăştia?

- Mare scofală ! Şi la ce le-a folosit?
5.1  RE: Informare turistica trimis de
(22 dec 2014, 23:38:13
rolling on the floor
6.   La 3 fix trimis de
(22 dec 2014, 23:06:00
Un politist patrula .Vine un copil si-i zice:

-Nenea politistu'!

-Da.

-Cat e ceasul!

-2:45!

-La 3 fix sa ma pupi in fund ...

Si fuge. Politistul alearga dupa el. Dupa un colt da de un ofiter superior .

-Unde alergi asa, mai Ioane?

-Un nesimtit de copil a venit si mi-a zis sa-l pup in fund la 3.

-Da' e abia 2:45 , nu te grabi asa tare ca mai ai timp!!!
7.   Unde era diferenta trimis de
(22 dec 2014, 23:08:35
Gheorghe si Vasile, doi politisti la datorie, intr-o intersectie, pe o vreme ploioasa si rece.

G: Bai Vasile, stii ce ma gandeam eu? Stam aici ca 2 prosti in intersectie, in vant, ploaie, frig, alergam dupa toti golanii, iar sefu sta la birou - caldurica, caldurica; cafeluta, cafeluta, secretara, secretara - si are si salariul dublu fata de noi. Mie nu mi se pare deloc corect.

V: Ba, tu stii ca ai dreptate. Ia hai ma sa mergem sa-i spunem. Ce-avem de pierdut?!?
Ajung ei la biroului sefului, iar secretara le-a spus ca nu poate intra decat unul. Se hotarasc sa intre Gheorghe.

Gheorghe: - Sa traiti, sefu!
Seful: - Spune, ce-ai patit?
G: - Sefu', stiti, stateam in intersectie in frig si ploaie cu colegul Vasile si ne-am gandit ca nu prea e corect. Stiti, noi tremuram si alergam dupa toti golanii, iar dumneavoastra stati aici - caldurica, caldurica; cafeluta, cafeluta, secretara, secretara. Si in plus salariul dumneavoastra e dublu. Nu ni se pare corect ...
S: - Mai baieti, cum sa va explic eu. Aici e o problema de inteligenta. Uite, ca sa intelegi - eu pun palma pe masa si tu dai cat poti de tare cu pumnul in ea. Ai inteles?
G: - Vai sefu', nu-mi permit ...
S: - Iti ordon!

Se executa Gheorghe si cand gata sa-l loveasca pe sef, acesta retrage palma, iar Gheorghe al nostru f*te un pumn in masa... gata, gata sa o rupa.

S: - Acum, ai inteles?
G: - Da, sa traiti (cu ochii in lacrimi de durere).

Iese Gheroghe si e interpelat bineinteles de Vasile:
V: - Ei, cum e? Ce ti-a zis? La care, Gheorghe (cu un aer de superioritate in glas).

G: - Bai, cum sa-ti explic eu tie.. Aici e chestie de inteligenta, bai. Uite, din pacate n-am o masa aici ca sa-ti pot explica. Dar eu pun mana la ochi si tu dai cu pumnul cat poti de tare !

8.   Politia rurala trimis de
(22 dec 2014, 23:09:54
Un politist statea si isi admira masina noua pe care a primit-o.

Pe langa el trece un cetatean care il intreaba:

-Stiti de ce scrie pe masina "Politia rurala"?

-De ce ma?

-Ca sa stie toata lumea ca sunteti tarani!

9.   Etilotestul trimis de
(22 dec 2014, 23:11:13
Politistul catre sofer:

-Suflati!

Soferul: Nuuuuuu sufluuu...!

Politistul: Suflati, ca daca nu suflati, suflu eu si iese 3,5....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei