Câteva mii de persoane au participat sâmbătă la prima ediţie a Festivalului „Comorile Muntelui”, organizat pe platoul Masivului Rarău de Consiliul Județean Suceava împreună cu Grupurile de Acțiune Locală ”Bucovina de Munte” şi ”Bazinul Dornelor” și în colaborare cu Autoritatea Naţională pentru Turism, care a susținut financiar acest eveniment.
Oamenii au avut parte de spectacole de toacă, trâmbiță, fluier și bucium, spectacole de cântece și dansuri populare ale vetrelor folclorice de pe văile Bistriţei şi Moldovei, dar și ale Ansamblului artistic profesionist ”Ciprian Porumbescu” şi interpretei Veta Biriş. De precizat că Festivalul „Comorile Muntelui” a fost organizat într-un amfiteatru natural, de unde puteau fi admirate vârful Giumalău, Pietrele Doamnei de pe Rarău, dar şi toţi munţii din apropiere.
Veniţi în număr mare încă de la începutul evenimentului, oamenii au putut vizita expozițiile dedicate obiceiurilor de stână, meșteșugurilor tradiționale, produselor gastronomice specifice, activităților de vânătoare și pescuit. Pe platoul Masivului Rarău, în Munceii Rarăului, au fost amenajate stâne autentice unde participanţii s-au putut delecta cu produse specifice precum caș, brânză, urdă, balmoș sau borș de miel.
Festivalul a început cu primirea gospodarilor de pe văile Bistriţei şi Moldovei, aceştia venind pe platoul Rarăului cu obiecte tradiţionale, stâne de oi la care se puteau servi bucate tradiţionale, dar şi cu portul şi obiceiurile populare. Manifestările au continuat cu vizitarea stânelor din zonele Fundu Moldovei, Vama, Breaza şi Stulpicani, precum şi cu vizitarea standurilor meşterilor populari, producătorilor tradiţionali şi Direcţiei Silvice Suceava.
Începând de la prânz, toţi cei prezenţi au putut urmări un spectacol de bucium, trâmbiţă, clopot, toacă şi fluier, la care au participat buciumaşii de pe Rarău, tulnicăresele din Apuseni şi trişcaşii de pe Ilve. Momentele artistice au continuat cu spectacolele susţinute de formaţiile din vetrele folclorice Stulpicani, Pojorâta, Câmpulung Moldovenesc, Fundu Moldovei, Sadova, Vatra Dornei, Moldovița și Coșna. La finalul festivalului, după lăsarea întunericului, toţi cei prezenţi au asistat la un spectacol de lasere, după care s-au adunat în jurul unui impresionant foc de tabără.
(14 sep 2014, 14:23:51