UPDATE: Colonelul Lucian Solcan şi Nelu Fediuc, reţinuţi de DNA
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a lui Lucian Solcan, Nelu Fediuc şi Paul Pîrjolea.
Lucian Solcan, ofițer de poliție în cadrul Serviciului de Informații și Protecție Internă Suceava la data faptelor, este acuzat de trafic de influență în formă continuată şi abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos.
Paul Pîrjolea este acuzat de infracțiunea de camătă în formă continuată.
Din ordonanța de reținere întocmită de procurori a reieșit că, în perioada 2008-2009, în calitate de ofițer SIPI Suceava, Solcan și-a exercitat defectuos atribuțiile de serviciu, încălcând dispozițiile privind securitatea națională și protecția informațiilor clasificate, potrivit cărora serviciile specializate în culegerea și prelucrarea de informații au posibilitatea de a folosi informatori de teren, reprezentând surse secrete umane, cu condiția însă ca aceste persoane să fie protejate în cursul procesului penal astfel încât identitatea lor să rămână secretă.
Acest lucru s-a întâmplat în cazul unui martor denunțător, după ce Solcan l-a folosit ca sursă de informații i-a dezvăluit ulterior identitatea, în cadrul procesului penal.
În anul 2012, același martor denunțător, la cererea expresă a lui Solcan, i-a dat acestuia din urmă, sub formă de împrumut, suma de 10.000 euro pentru a-și termina construcția unei case de locuit în mun. Suceava.
În schimbul acestui împrumut, ce trebuia returnat într-un termen mai lung, nedefinit chiar, Solcan i-a promis martorului protecția în Vama Siret, la tranzitarea frontierei de stat a României, cu țigări sau cu alte produse din Republica Ucraina.
Suma de bani remisă lucrătorului de poliție a fost împrumutată de martor de la Pîrjolea, între cei doi încheindu-se, la 11 septembrie 2012, un contract de vânzare - cumpărare autentificat la un notar, având ca obiect apartamentul proprietate personală a împrumutatului, ca garanție a împrumutului.
Timp de 6 luni, martorul i-a plătit lui Pîrjolea, din bani personali, costul acestui împrumut de care s-a folosit exclusiv Solcan, adică o dobândă de 10% lunar.
Martorul i-a cerut în mod repetat lui Solcan înapoierea sumei de 10.000 de euro, precizându-i că este somat de Pîrjolea să-i restituie până la data de 01.08.2014 suma totala de 25.000 euro, constând în cei 10.000 euro împrumutați plus dobânda de 10% lunar calculată de la data remiterii împrumutului.
În perioada 2011-2012, pe lângă acest împrumut, Solcan a pretins atât de la martorul denunțător cât și de la alte persoane sume de bani, cuprinse între 100 – 800 euro lunar, cu titlu de taxă de protecție, iar în momentul în care nu au mai avut posibilități financiare acesta nu a mai asigurat protecția promisă.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 19.07.2014, ora 02:00, până la data de 20.07.2014, ora 02:00, a comisarului-şef Nelu Fediuc, șeful Sectorului Poliției de Frontieră Siret la data faptelor. Acesta este acuzat de luare de mită, în formă continuată şi influențarea declarațiilor (2 infracțiuni).
Din ordonanța de reținere întocmită de procurori a reieșit că, în perioada 2008-2012, Fediuc a asigurat protecție în Vama Siret pentru mai multe persoane care tranzitau țigări prin punctul vamal cu sustragerea de la plata taxelor vamale.
Pentru a beneficia de această „protecție”, persoanele respective trebuiau să achite câte o taxă lunară care a fost stabilită inițial la suma de 200 de dolari/lunar, după care a fost mărită până la 500-1.000 euro/lunar, la cererea expresă a lui Fediuc.
În în intervalul februarie – august 2008, acesta a beneficiat și de favoruri sexuale din partea unei martore denunțătoare.
În perioada lunii septembrie 2008, Fediuc a încercat să o determine pe acea martoră denunțătoare să-și retragă denunțul formulat împotriva lui, oferindu-i în schimb 12.000 euro, pe care aceasta a refuzat-o.
De asemenea, în perioada iunie – 07 iulie 2014, prin intermediul lui Gheorghe Robu, trimis în judecată în același dosar, pentru infracțiuni de corupție, a încercat să determine un alt martor denunțător prin metode de intimidare să-și retragă denunțul formulat în împotriva sa, a altor vameși și ofițeri de poliție de frontieră.
UPDATE: Inspectorul vamal Gheorghe Robu, cercetat pentru influențarea declarațiilor
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Suceava, au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar față de Gheorghe Robu, inspector vamal principal din cadrul Biroului Vamal Siret la data faptelor, acesta fiind cercetat pentru infracțiunea de influențarea declarațiilor. În perioada iunie – 07 iulie 2014, Robu a încercat să determine un martor denunțător, prin corupere, precum și prin metode de intimidare, să-și retragă denunțul formulat, împotriva sa și a altor vameși și ofițeri de poliție de frontieră, în cauza în care fuseseră trimiși în judecată recent. Robu s-a arătat dispus să-i dea o sumă de bani martorului denunțător, în schimbul retractării declarațiilor date în dosarul respectiv, transmițându-i totodată că a strâns o sumă de bani de la încă 4 vameși, inculpați în aceeași cauză, toți „cotizând” cu scopul de a se vedea scăpați de răspundere penală.
Nu mai puțin de șapte percheziții au avut loc în această dimineață, două dintre ele la două insituții publice, în clădirea Consiliului Județean Suceava și în cea a Poliției de Frontieră Rădăuți.
La CJ Suceava, susțin surse judiciare, anchetatorii au descins într-un birou de informații clasificate aparținând structurii județene a Serviciului de Protecție şi Pază (SPP), vizat de anchetă fiind din câte se pare șeful acestei structuri, Lucian Solcan, cel care avea misiunea de a acorda sprijin la vizitele demnitarilor străini și români pe raza județului, precum și alte atribuții specifice acestui serviciu.
De altfel, și domiciliul lui Solcan ar fi fost pe lista locuințelor percheziționate, precum și locuința comisarului-șef Nelu Fediuc, fostul șef al Punctului de Trecere al Frontierei Siret.
Anchetatorii au descins cu mandat de percheziție și la biroul acestuia din sediul Poliției de Frontieră de la Rădăuți.
Ce legătură există între cei doi și ce acuzații au anchetatorii împotriva lor, urmează să aflăm.
Procurorii DNA au trimis până în prezent doar un comunicat de câteva rânduri în care arată doar că “Se efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea, în perioada 2008-2014, a unor infracțiuni de corupție, privitoare la regimul stabilit pentru alte activităţi reglementate de lege și contra înfăptuirii justiţiei”.
Procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii Suceava, precum şi al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.
Nelu Fediuc, fostul șef al PTF Siret, a fost trimis în judecată în urmă cu câteva zile, tot de către DNA Suceava, fiind acuzat că, alături de alte 34 de persoane, a constituit un grup infracțional organizat ce se ocupa cu introducerea în ţară a ţigărilor de contrabandă.
Membrii grupului, arată procurorii anticorupție, au introdus în România, cu sprijinul lui Fediuc și al persoanelor pe lângă care acesta intervenea (lucrători de poliție de frontieră de serviciu în Punctul de Trecere a Frontierei Siret și lucrători vamali din cadrul Biroul Vamal Siret), cantitatea de 296.240 pachete de țigări de proveniență ucraineană. Ca urmare a activității infracționale, a fost creat un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 1.581.302 lei.
(18 iul 2014, 15:12:05