Un tânăr a fost surprins în timp ce încerca să incendieze o stivă de material lemnos găsit de poliţişti şi silvicultori pe malul unui pârâu, material lemnos a cărui provenienţă era cercetată de echipa de control venită în zonă.
Joi, la ora 18.35, poliţiştii Secției 11 Poliție Rurală Pojorâta, împreună cu reprezentanți ai ITRSV Suceava, au efectuat un control pe linia prevenirii și combaterii delictelor silvice la depozitul de material lemnos aparținând unei societăți comerciale din Pojorâta – punct de lucru Sadova, ocazie cu care, în imediata apropiere, lângă un pârâu, au fost identificate mai multe piese de lemn și stive cu material lemnos.
S-au efectuat verificări în zonă, neputându-se stabili proveniența materialului lemnos, proprietarul acestuia și nici nu a fost revendicat de nici o persoană, deși au fost anunțați deținătorii de societăți comerciale din zonă cu profil depozitare și debitare lemn.
Astfel, în urma inventarierii materialului lemnos efectuate de reprezentanții ITRSV Suceava s-a stabilit că este vorba de cantitatea de 33,06 mc de material lemnos rezultat din debitare, ce a fost ridicată și predată în custodie Ocolului Silvic Pojorâta.
În timpul activităților de cercetare a fost surprins în flagrant un tânăr de 25 ani, din municipiul Câmpulung Moldovenesc, care a încercat, cu ajutorul unor peturi cu combustibil și făclie să incendieze una dintre stivele cu material lemnos.
Acesta a declarat că a fost instigat la comiterea faptei de incendiere de către deținătorul unei firme din imediata apropiere și că acesta ar fi și proprietarul materialului lemnos.
„Cercetările continuă în vederea stabilirii tuturor persoanelor implicate și tragerea lor la răspundere”, se precizează în comunicatul poliţiei.
(14 mar 2014, 13:57:23
In ultimii ani, investitori austrieci, germani si finlandezi au investit sute de milioane de euro in achizitia de suprafete impadurite de aici. Interesul strainilor este strans legat de pretul cu care se vand paminturile, padurile.
Daca in Austria, spre exemplu, un hectar de padure se vinde, in medie, cu 10.000 de euro, in Romania costa de zece ori mai putin, respectiv 1.000 de euro.
Un fond de investitii german, de exemplu, a cheltuit peste 30 de milioane de euro pentru a achizitiona mai mult de 10.000 de hectare de padure. Un alt fond, austriac, care opereaza mai multe firme de prelucrare a lemnului a achizitionat, in paralel, mai mult de 11.000 de hectare.
Cel mai bun exemplu il reprezinta, insa, universitatea americana Harvard, care detine, in zona Vrancea, peste 35.000 de hectare de padure.
De ce ungurii pot si noi nu? De ce noi nu reusim sa avem grija de resursele tarii!?