În perioada 4-6 martie, poliţişti din cadrul IPJ Suceava - Biroul de Combatere a Delictelor Silvice, împreună cu specialişti din cadrul ITRSV Suceava, au acţionat pe linia prevenirii şi combaterii tăierilor ilegale de arbori, a furtului, prelucrării, transportului şi comercializării ilegale a materialului lemnos.
În cadrul acţiunii s-au efectuat 25 de controale, fiind aplicate 13 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 49.500 lei,916,41 mc material lemnos, de 302.647 lei, fiind confiscat valoric.
Cu ocazia verificărilor efectuate, la două societăți comerciale din comuna Iacobeni și administrate de un bărbat de 42 ani, din localitate, s-a constatat faptul că acestea au achiziţionat şi livrat către mai mulți beneficiari material lemnos, fără a respecta prevederile legale în materie.
„Cele două firme au fost sancționate contravențional, la una luându-se şi măsura complementară de retragere a acordului de ridicare şi utilizare a documentelor cu regim special. Totodată s-au dispus măsuri de confiscare valorică a cantității de 916,41 mc material lemnos, în valoare de 302.647 lei”, se precizează în comunicatul poliţiei.
( 9 mar 2014, 22:19:33
In ultimii ani, investitori austrieci, germani si finlandezi au investit sute de milioane de euro in achizitia de suprafete impadurite de aici. Interesul strainilor este strans legat de pretul cu care se vand padurile.
Daca in Austria, spre exemplu, un hectar de padure se vinde, in medie, cu 10.000 de euro, in Romania costa de zece ori mai putin, respectiv 1.000 de euro.
Un fond de investitii german, de exemplu, a cheltuit peste 30 de milioane de euro pentru a achizitiona mai mult de 10.000 de hectare de padure. Un alt fond, austriac, care opereaza mai multe firme de prelucrare a lemnului a achizitionat, in paralel, mai mult de 11.000 de hectare.
Cel mai bun exemplu il reprezinta, insa, universitatea americana Harvard, care detine, in zona Vrancea, peste 35.000 de hectare de padure.
Citeste mai multe despre Strainii cumpara paduri in Romania. Un hectar costa de zece ori mai putin ca in Austria , pe Digi 24. mai mult.
De ce ungurii pot si noi nu? De ce noi nu reusim sa avem grija de resursele tarii!?