La Şcoala Gimnazială Nr. 2 Rădăuţi, elevii care studiază limba maternă rusă au sărbătorit alături de părinţi, profesori şi alţi membri ai comunităţii ruşilor lipoveni „Masleniţa”, o sărbătoare cu adânci rădăcini în lumea slavă. Cunoscută ca săptămâna brânzei sau săptămâna albă, Masleniţa este sărăbătorită o săptămână întreagă, fiecărei zile revenindu-i o semnificaţie aparte pentru membrii familiei: petrecerea nurorilor, a ginerilor, ziua desfătării culinare, petrecerea socrilor, a cumnatelor, încheindu-se cu Ziua Iertării. Originea păgână a acestei sărbători face trimiterea la preschimbarea naturii, trecerea ritualică de la iarnă spre primăvara izbăvitoare. De aici se trage tradiţia ca ziua de luni să fie destinată confecţionării unei momâi din paie, îmbrăcată în haine vechi femeieşti – Masleniţa - care va fi plimbată cu sania pe tot parcursul săptămânii, ca în final să i se dea foc, semnificând purificarea naturii, sfârşitul iminent al iernii.
Pentru creştini, în această săptămână li se oferă ultima şansă de a petrece, de a se înfrupta cu delicioase bucate gătite cu brânză, ouă, lapte şi unt: blinî, pirojki, vareniki, de a petrece cu vechi cântece şi jocuri populare, înainte de a intra în cele şapte săptămâni de post.
Aceste aspecte au fost surprinse în evenimentul organizat de Comunitatea Ruşilor Lipoveni Rădăuţi la sfârşitul săptămânii trecute, sub genericul „Bine aţi veni la Masleniţa”. Grupul artistic „Bukovinskie Rozî”, coordonat de prof. Alexandrina Coca, a prezentat tradiţiile ruseşti legate de această perioadă cu vechi cântece şi incantaţii, cu jocuri în jurul „Masleniţei” care, la final, a fost aprinsă pentru a purifica natura şi sufletele celor prezenţi. Şi, ca obiceiurile să fie respectate până la capăt, toţi participanţii s-au ospătat cu tradiţionalele delicii culinare pregătite de membrii comunităţii.