Circa 400 de copite de cai au fost aruncate în râul Siret, pe raza localităţii Fântânele. Resturile animale au fost purtate de apă şi împrăştiate pe maluri pe o distanţă de aproape jumătate de kilometru. Nimeni nu ştie cine a aruncat copitele, fiind bănuite abatoarele din zonă.
Copitele şi un craniu de cal stau întinse pe malurile râului Siret, dar şi în apă. Au fost împrăştiate de curenţii de apă, motiv pentru care se crede că au fost aruncate acolo de ceva timp. Cel mai probabil înainte de sărbători, deoarece la începutul lunii decembrie prin zonă au circulat utilajele primăriei, iar resturile animale nu erau în apă.
Acum a început o anchetă amplă pentru a se identifica vinovaţii. Garda de Mediu din Suceava, dar şi cea din Botoşani vor verifica toate abatoarele pentru a depista de unde provin copitele.
De asemenea, o comisie de la Prefectura Suceava se va deplasa la faţa locului, cu reprezentanţi de la toate instituţiile responsabile, în vederea extinderii anchetei.
Momentan nu există un risc ca zona să se transforme într-un focar de infecţie, dat fiind faptul că temperaturile sunt în continuare scăzute.
Localnicii spun că nu au văzut pe nimeni să fi venit în zonă şi să arunce aceste copite. Se tem pentru contaminarea apei şi vor ca albia să fie curăţată cât mai repede. Primăria Fântânele a primit sarcina de a curăţa zona de resturile de cal şi de a le transporta la incinerare. Costurile acestor operaţiuni cad în sarcina autorităţilor locale.
Nu este prima dată când în judeţul Suceava sunt găsite resturi de cal aruncate sau când abatoarele încearcă să scape ilegal de resturile animale. În anul 2010, la Călineşti Coparencu reporterii au găsit două şanţuri imense în care erau aruncate zeci de tone de capete şi copite de cal. De asemenea, în 2013, reprezentanţii unui abator de la Roşcani au fost surprinşi de reporterii Monitorului de Suceava când deversau cu vidanja, pe un imaş, sângele provenit de la animalele sacrificate.
( 3 ian 2014, 17:31:14
Ordinul nr.651/60/2013;legea 258/2013 sunt numai câteva,de ce s-a ajuns şi s-a repetat această infracţiune?
Unde este siguranţa consumatorului,ce boli au avut aceste cabaline din care noi am conssumat salamul de sărbători apoi am băut şi "apa minerală"din rămăşiţele lor la robinetul din bucătărie ?
De ce nu se fac controale periodice şi stricte la abatoare şi procesatori ?
Răspunsunt ale noastre,ale clasei politice din care vă trageţi banii pentru finanţările de campanii .Oribil dar adevărat unii din aleşii noştri şi-au tras abatoare şi procesează la greu fără să mai fie deranjaţi.
Totul se cunoaşte,se ştie dar se tace mâc.