Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat, marţi, la Suceava, că mai este nevoie de cel puţin doi-trei ani pentru ca toate judeţele din ţară să dispună de personal adecvat pentru a lucra pe ambulanţe de terapie intensivă, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Raed Arafat a spus, la operaţionalizarea ambulanţei de terapie intensivă de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, că mai este nevoie de cel puţin doi-trei ani până când judeţele vor dispune de personal medical adecvat care să lucreze pe aceste autospeciale.
El a precizat că, în prezent, în peste jumătate din judeţe există echipaje de terapie intensivă mobile.
"Pe maşinile de terapie intensivă eu cred că ne mai trebuie încă cel puţin doi-trei ani până când avem numărul de personal adecvat ca să le acoperim", a spus Arafat
Secretarul de stat a mai spus că, la nivel naţional, este foarte important ca numărul de echipaje de terapie intensivă mobile să crească, precizând că, pe lângă operaţionalizarea ambulanţelor de tip C de la Suceava şi Botoşani, vor mai fi operaţionalizate şi maşinile de terapie intensivă de la Ploieşti şi Piteşti.
"Poate că mai sunt două-trei judeţe care au astfel de maşini de terapie intensivă însă fără personal, dar această problemă este în curs de rezolvare", a afirmat Arafat.
El a arătat că în luna octombrie va avea loc examenul de specialitate pentru medicii rezidenţi în medicina de urgenţă, urmând ca aceştia să fie încadraţi în aceste servicii de urgenţă.
Arafat a precizat că Ministerul Sănătăţii va continua să achiziţioneze anual ambulanţe, însă în număr mai mic, pentru înlocuirea celor uzate, astfel încât să nu se ajungă în situaţia ca tot parcul auto să fie învechit.
"Sper ca până la sfârşitul anului să mai fie livrate 153 de ambulanţe pentru serviciile de ambulanţă din ţară. Programul MS e un program multianual, care se adresează şi serviciilor de ambulanţă şi SMURD", a spus Raed Arafat.
El a precizat că, în acest an, vor mai fi livrate două elicoptere SMURD, astfel încât fiecare regiune să dispună de un astfel de aparat.
Referindu-se la dotarea specifică în caz de dezastre, Arafat a apreciat că până la jumătatea anului 2015 aceasta va fi finalizată.
În ceea ce priveşte ambulanţa de tip C de terapie intensivă de la Suceava, Arafat a spus că aceasta a fost cumpărată cu fonduri structurale prin Programul Operaţional Regional, prin implicarea autorităţilor locale şi regionale.
"Operaţionalizarea ambulanţei de tip C în Suceava şi Botoşani este foarte importantă pentru că înseamnă creşterea capacităţii de intervenţie cu încă două echipaje de cel mai înalt nivel de competenţă şi anume, echipaje C1, de terapie intensivă mobilă", a spus Arafat, menţionând că pentru început cele două echipaje de terapie intensivă mobile vor funcţiona 12 ore din 24, iar până la sfârşitul anului, când va fi completată şi schema de personal cu medici de urgenţă, acestea vor funcţiona 24 de ore.
Prezent, de asemenea, la Suceava, şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, colonel Ion Burlui, a declarat că, după operaţionalizarea ambulanţei de tip C de la Suceava, se poate spune că, în judeţ, dotarea pentru situaţii de urgenţă este "la maximum" şi poate permite sucevenilor "să se simtă, mai mult ca oricând, cetăţeni europeni".
"Operaţionalizarea ambulanţei de tip C este un plus pentru oraş, pentru judeţ şi pentru cei care tranzitează judeţul Suceava şi, nu în ultimul rând, pe noi ne va obliga să ridicăm ştacheta", a mai spus Burlui.
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat că operaţionalizarea ambulanţei de tip C, "un spital mobil pe roţi", este foarte importantă pentru judeţul Suceava, mai ales că acum există şi personal medical de specialitate care să intervină atunci când situaţia o impune.
Nechifor a mai arătat că a fost iniţiată procedura de achiziţie a unei autospeciale de intervenţie la înălţime care va intra în dotarea ISU Suceava.
Medicii care vor lucra la Suceava sunt rezidenţi în anul cinci la Medicină de urgenţă, iar unii dintre ei au gestionat situaţii grele, a precizat coordonatorul SMURD Iaşi, Diana Cimpoeşu.