Deoarece în primele 6 luni ale anului au fost sesizate zece tâlhării comise prin smulgerea fie a telefoanelor mobile sau a lănţişoarelor de la gâtul victimelor, fie a poşetelor, genţilor, sacoşelor sau a chiar a portofelelor cu bani din mâinile acestora, poliţiştii au formulat indicaţii în sprijinul prevenirea acestor fapte.
Pentru a nu deveni victima a unei talhării, cetăţenii trebuie să evite deplasările pe traseele aflate în zone mai puţin circulate precum câmpuri, parcuri sau şantiere.
Daca din diverse motive o persoană trebuie să circule după lăsarea întunericului, aceasta este sfătuită să ocolească locurile neiluminate ori în care se află unităţi cu program prelungit sau non-stop, unde se comercializează bauturi alcoolice (restaurante, discoteci).
În momentul în care o persoană observă că este urmărită de un individ sau de mai mulţi, acesta trebuie să se deplaseze prin zone intens circulate, chiar dacă acest lucru presupune schimbarea traseului. Deasemeni, cei aflaţi în acestă situaţie sunt sfătuiţi să solicite ajutorul primului poliţist întalnit în cale.
Oamenii legii sfătuiesc cetăţenii să nu se afişeze ostentativ cu obiecte de valoare.
În ziua în care primesc salariul, cetăţenii ar fi bine să meargă întâi pe acasa pentru a lăsa banii, abia apoi să meargă la cumparaturi doar cu suma necesara.
Cetăţenii nu trebuie să se lase atraşi în locuri dosnice de către indivizi care oferă spre vânzare diverse produse.
Nu este o idee bună ca cetăţenii să se laude cu bani sau valori către persoanele necunoscute
Pentru a nu fi tâlhărit în propria locuinţă, cetăţenii nu sunt sfătuiţi de oamenii legii să permită intrarea în casă a persoanelor străine, indiferent de motive. Deasemeni sucevenii trebuie să fie atenţi daca in hol sau în zonele întunecate nu se află persoane suspecte, pretabile la comiterea de infracţiuni.
Orice persoană necunoscută care staţionează fără motiv în spaţiile comune ale blocurilor trebuie îndepartată de urgenţă, alertând mai multi vecini. Dacă este cazul este indicată apelarea la cea mai apropiata unitate de Poliţie sau la 112.
Pentru a preveni o eventuală tâlhărie, cetăţenii trebuie să evite urcarea în lift cu persoane necunoscute.
Când liftul nu functionează, oamenii trebuie să fie atenţi la cei care urcă sau coboară de la etaj, mai ales intre parter si etajul 1 sau intre etajele 1 si 2.
Luminile de la intrarea în bloc şi din faţa liftului trebuie să rămână aprinse odată cu lăsarea întunericului. Uşa imobilului trebuie închisă dupa ora 22.
(26 aug 2013, 12:45:10