Candidaţii primei sesiuni a bacalaureatului din acest an au susţinut astăzi, prima probă scrisă a examenului, cea de limba şi literatura română. Din cei 5.925 de absolvenţi ai ciclului liceal înscrişi pentru a susţine proba de astăzi a examenului, un număr de 306 au absentat.
Potrivit prof. Laura Hacman, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Şcolar Suceava, „doi elevi au fost eliminaţi din examen, aceştia fiind surprinşi încercând să copie de pe telefoanele mobile. Totodată, din motive obiective, alţi doi candidaţi au întârziat la probă, aceştia susţinând mai târziu testarea, cu subiecte de rezervă”.
Centrul Naţional pentru Evaluare şi Examinare a elaborat zece variante de subiecte, în conformitate cu programa şcolară, din care, în dimineaţa zilei de astăzi, a fost extrasă varianta de subiect cu numărul 7.
Subiectele aferente probei obligatorii a profilului din cadrul examenului naţional de bacalaureat au fost transmise şi preluate în condiţii de siguranţă de către toate cele 21 de centre de examinare desemnate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava pentru sesiunea iunie-iulie 2013.
Anul acesta, pentru prima dată, elevii au primit două tipuri de subiecte, unele adaptate profilului real, vocaţional şi tehnologic şi unele adaptate profilului uman şi pedagogic.
Primul subiect al variantei nr. 7, cea pentru profilul uman, viza analiza de vocabular, precum şi capacitatea de a înţelege şi de a comenta un fragment la prima vedere din „Accidentul”, de Mihail Sebastian. La subiectul al doilea, elevii au avut de argumentat importanţa unui jurnal în viaţa unui adolescent. Pentru subiectul al treilea, notat cu 30 de puncte, candaţii au trebuit să scrie despre tema şi viziunea într-o poezie aparţinând simbolismului. Cât priveşte varianta cu numărul 7 pentru elevii aparţinând profilului real, vocaţional sau tehnologic, primul subiect, viza analiza de vocabular şi teorie literară din opera literară „Scrinul negru” de George Călinescu. Pentru cel de-al doilea subiect, candidaţii au avut de elaborat un text în care să argumenteze, în cel mult 300 de cuvinte, despre „importanţa alegerea unui model în viaţă”. Subiectul al III-lea, notat cu 30 de puncte, cerea elevilor să redacteze un eseu de 600-900 de cuvinte, în care să prezinte tema şi viziunea despre lume într-o poezie aparţinând lui Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Lucian Blaga.