Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a anunţat că va avea o consultare cu primarii suceveni pentru a stabili proiectele de infrastructură prioritare care ar urma să fie finanţate prin noul Program Naţional de Dezvoltare Locală. Nechifor a amintit că Exexutivul a decis printr-o hotărâre de Guvern să comaseze toate programele finanţate prin HG nr. 577, şi prin ordonanţele de Guvern nr. 7 şi nr. 40, toate fiind în acest moment la Ministerul Dezvoltării Regionale. „Aştept în scurt timp, după finalizarea procedurilor, ca pentru prima oară în istoria României, judeţele să fie consultate în sensul de a discuta priorităţile care sunt necesare a fi îndeplinite în această perioadă”, a declarat Nechifor. El a mai spus că pentru suma necesară pentru a finaliza proiectele începute prin HG nr. 577, OG nr. 7 şi OG nr. 40 este de circa 6 miliarde de lei. „Atât ar fi nevoie de investit pentru a închide în acest moment toate şantierele care au fost deschise pe drumuri, canalizare, baze sportive sau lucrări de mediu. Important este faptul că actualul Guvern ne consultă în această perioadă, ne furnizează şi suma care va fi alocată judeţelor, motiv pentru care decizia vrem să o luăm împreună”, a explicat Cătălin Nechifor. Şeful administraţiei judeţene a spus că pentru a asigura transparenţa în luarea deciziilor cu privire la proiectele care vor fi propuse spre finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală intenţionează să aibă o întâlnire cu primarii din judeţul Suceava pentru a stabili de comun acord priorităţile.
Preşedintele CJ Suceava a spus că vestea mai puţin plăcută în legătură cu acest program naţional este aceea că din cele 6 miliarde de lei, suma disponibilă pentru pentru anul acesta este de aproximativ 400 de milioane de lei. Nechifor a mai declarat că în condiţiile în care se aşteaptă o creştere economică şi o creştere a încasărilor la bugetul de stat, există şanse ca anul acesta să existe o rectificare bugetară pozitivă, astfel încţt aceste sume ar putea să fie majorate. „Dar mai ales anul viitor, în 2014, vrem să putem să ne apropiem de încheiere cu acest program. Sunt foarte multe investiţii care din păcate au fost ţiunte fără finanţare. Acele lucrări s-au degradat, s-au pierdut deja banii investiţi, şi e mult mai greu să repari ceva decât să construieşti de la zero”, a mai spus Cătălin Nechifor.
Nu în ultimul rând, el a arătat că potrivit unei informaţii care nu a fost confirmată încă în mod oficial, primăriile ar putea să aibă posibilitatea să depune proiecte europene pentru a obţine finanţări prin măsura 322 „renovarea şi dezvoltarea satelor”.