Mai mulţi elevi de la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului au devenit
„tineri reporteri pentru mediul înconjurător” (Young Reporters for the Environment - YRE), în cadrul unui program internaţional, iniţiat de Fundaţia Mondială de Educaţie pentru Mediul Înconjurător (FEE), în anul 1990. Programul YRE este implementat în 26 de ţări din întreaga lume.
Profesoara Brînduşa Luminiţa Cîmpan, de la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, ne-a spus că „s-a creat o reţea internaţională de elevi implicaţi în rezolvarea unor probleme privind mediul înconjurător”. Programul a fost implementat şi de elevi ai Colegiului „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, care au identificat câteva puncte de interes ştiinţific, peisagistic şi documentar, adevărate „vestigii” care permit reconstituirea trecutului geologic al Pământului.
Elevii şi-au propus să realizeze nu doar un inventar al monumentelor naturii ce documentează trecutul geologic şi dinamica scoarţei terestre din bazinul Moldovei, ci mai ales să atragă atenţia asupra acestor arii, de multe ori ignorate sau prea puţin cunoscute, dar care oferă încă un vast material de studiu.
După cum a explicat şi profesoara Georgeta Zenovia Negrea, de la colegiul humorean, care coordonează grupul de elevi-reporteri, „Bucovina reprezintă un adevărat muzeu geologic natural, în care natura s-a păstrat într-o incontestabilă stare de originalitate. Rezervaţia geologică naturală reprezintă teritoriul în care întregul cadru natural sau anumite formaţiuni, obiecte, puncte sau fenomene geologice sunt ocrotite prin lege. Scopul protejării obiectivelor geologice cu valoare de patrimoniu este de natură documentară sau peisagistică”.