Poliţiştii au efectuat în acestă dimineaţă 12 percheziţii pentru identificarea autorilor înşelăciunilor prin metoda rudei care a avut un accident. Au fost verificaţi nouă deţinuţi din penitenciarul Galaţi, doi complici în libertate din municipiul Galaţi precum şi unul din oraşul Însurăţei, judeţul Brăila.
Deţinuţii şi complicii lor din libertate au înşelat mai mulţi suceveni cu peste 100.000 de lei în perioada decembrie 2012 – ianuarie 2013.
Ultimele două înşelăciuni au fost sesizate poliţiei pe data de 14 ianuarie.
În jurul orei 12.40, Ileana A., în vârstă de 48 de ani, din comuna Moara, a sesizat poliţia că a fost victima unei înşelăciuni. Ea a relatat că un individ a sunat pe telefonul fix al familiei şi s-a dat drept fiul acesteia. El i-a spus femeii că a avut un accident şi se află internat în spital, având gâtul în ghips şi nu mai poate vorbi, după care l-a dat la telefonul pe avocatul său. Complicele primului escroc, falsul avocat, i-a spus Ilenei A. că fiul ei a accidentat o femeie şi trebuie să trimită urgent suma de 3.000 de euro pentru ca familia femeii accidentate să nu depună plângere. După ce s-a împrumutat de la o rudă, femeia a trimis suma într-un cont bancar prin Western Union. Ulterior, contactându-l pe fiul său, reclamanta a realizat că acesta nu a fost implicat în nici un accident şi că de fapt este vorba de o înşelăciune.
Tot în acceaşi zi poliţiştii din Fântâna Mare au fost sesizaţi de o înşelăciune. Scenariul a fost aproape acelaşi. Gheorghe M., în vârstă de 72 de ani, din Fântâna Mare, a fost apelat pe telefonul fix de o persoană care i-a spus că este fiul său, că a provocat un accident de circulaţie şi se află internat în spital. Interlocutorul a precizat că nu poate să discute prea mult, deoarece are leziuni, şi l-a dat la telefon pe „avocatul” său. De această dată, victima închipuită a accidentului avea picioarele rupte, iar bătrânului i s-au cerut pentru căderea la înţelegere 15.000 de lei.
Victima, fără să ia legătura cu fiul, pentru a verifica dacă a produs vreun accident rutier, s-a deplasat la o agenţie bancară din Fălticeni, de unde a trimis suma de 15.000 lei, în două tranzacţii. Ulterior şi-a apelat telefonic fiul, care i-a spus că nu a avut accident şi că a fost victima unei înşelăciuni.
Aceste două înşelăciuni vin după ce cu o săptămână înainte s-au mai înregistrat două victime în judeţ. Un bărbat în vârstă de 50 de ani, din Salcea – Plopeni, le-a trimis escrocilor 8.000 de lei, iar o femeie de 66 de ani, din Broşteni, a fost înşelată cu 8.300 de lei.
De regulă, cei care comit înşelăciuni de acest gen le cer victimelor care le cad în plasă să nu-şi sune sub nici o formă copiii pe telefonul mobil, deoarece sunt în audieri timp de câteva ore şi nu pot fi deranjaţi.