Cu cât momentul în care actualul furnizor de căldură şi apă caldă a Suceve îşi va închide porţile se apropie, cu atât situaţia devine mai încordată. Acest lucru a fost extrem de vizibil şi la şedinţa de ieri dimineaţă a Comisiei de Dialog Social a Prefecturii Suceava, în care, la masa discuţiilor, au fost aduşi reprezentanţii sindicatelor din Termica, conducerea societăţii dar şi conducerea Primăriei Suceava.
Numai că, la scurt timp de la demararea discuţiilor, spiritele s-au încins, mai ales după ce sindicaliştii au lansat fel de fel de acuze către conducerea Primăriei Suceava, învinuind-o de falimentarea Termica. Printre principalele nemulţumiri ale acestora s-au numărat reducerea capitalului social al Termica cu 70 de milioane de lei, faptul că Primăria Suceava s-a întabulat ca proprietar al terenurilor de sub Termica şi faptul că nu au fost achitate la timp, la 15 zile de la facturare, subvenţiile prin care municipalitatea a menţinut un preţ mic al gigacaloriei furnizate populaţiei, adică diferenţa dintre costul real de producţie a energiei termice şi cel de vânzare către populaţie.
Vizibil deranjat de acuzaţii, primarul Sucevei, Ion Lungu, le-a răspuns punctual la toate problemele ridicate, prezentând şi o situaţie a banilor primiţi de Termica de la bugetul local, din 2007 şi până în prezent.
„Văd că se caută să se impună cu forţa un ţap ispăşitor, dar de situaţia actuală a Termica nu putea fi evitată, pentru că este o problemă de sistem. Nu e vina mea, a conducerii societăţii sau a angajaţilor de acolo. Declinul Termicii a început din 2002 când Guvernul ne-a dat-o în braţe fără să ne întrebe dacă o vrem, de când nu a mai avut cui vinde abur industrial, adică principalul produs, iar mai apoi nu a mai putut furniza nici energie electrică în sistem, decât în cantităţi limitate. Termica ne-a fost băgată pe gât şi din cauza ei primăria s-a decapitalizat”, a replicat primarul Ion Lungu.
Acesta a prezentat şi o situaţie a banilor băgaţi în sistemul de termoficare în ultimii şase ani – 1183 de miliarde de lei vechi, echivalentul a 30 de milioane de euro, bani care puteau fi utilizaţi pentru alte investiţii.
( 5 feb 2013, 19:45:43