Unul din cei doi români care a fost răpit ieri în India este Ioan Hânţar, patronul firmei de reşapat cauciuri de la Slobozia-Milişăuţi. Acesta era plecat în străinătate împreună cu un angajat al propriei firme, Vasile Mireuţă, care a fost, la rândul său, răpit.
Vestea răpirii celor doi a fost anunţată de familia lui Hânţar, patronul firmei Supermag Imperial Câmpulung Moldovenesc, punct de lucru Slobozia.
Secretarul general al MAE, Robert Cazanciuc, a relatat, într-un briefing, că joi, 1 noiembrie, Ambasada României la New Delhi a fost sesizată de o firmă din România că doi angajaţi ai săi, cetăţeni români, au fost reţinuţi de autorităţile de control pe un aeroport din Sudul Indiei.
Cazanciuc aprecizat că ambasada a verificat aceste confirmaţii, care nu s-au confirmat, iar în cursul aceleiaşi zile, reprezentanţii firmei au contactat din nou misiunea diplomatică, spunând că cei doi angajaţi au fost reţinuţi de "persoane fizice", care urmare a unor "neînţelegeri de ordin comercial".
Ambasada a informat Centrala MAE, iar ministrul Afacerilor Externe a dispus constituirea unei celule de criză la departamentul consular.
"Au fost transmise instrucţiuni Ambasadei României la New Delhi pentru a contacta de îndată Ministerul de Externe indian şi Ministerul de Interne indian şi au fost trimise instrucţiuni şi consulului onorific din sudul Indiei pentru a încerca clarificarea situaţiei celor doi cetăţeni români. De asemenea, consulul român aflat în cadrul Ambasadei a primit instrucţiuni imediate pentru a se deplasa în statul Kerala unde s-ar presupune că cei doi cetăţeni români ar fi dispăruţi, reţinuţi sau orice altă formă de privare de libertate", a spus Cazanciuc.
El a precizat că în cursul zilei de vineri a fost invitată la MAE şi o delegaţie a Ambasada Indiei pentru clarificări şi sprijin.
"În acest moment, ambasadorul României la New Delhi se află în audienţă la ministrul de Interne indian. În cursul acestei zile a avut loc şi un dialog între Ministerul de Externe şi ministrul de Interne român în urma căruia s-a convenit un set de măsuri de sprijin pentru clarificarea situaţiei prin cooperarea celor două poliţii naţionale din România şi din India", a afirmat oficialul MAE.
De asemenea, el a făcut un apel la presă să transmită "numai informaţii oficiale primite de la MAE pentru a evita orice neînţelegeri pe acest subiect şi pentru a găsi împreună cu autorităţile indiene cele mai adecvate forme de sprijin".
"Nu putem intra în niciun fel de detalii, tocmai pentru a putea găsi formele de sprijin cele mai adecvate la acest moment", a spus Cazanciuc, întrebat dacă există o cerere de recompensă în vederea eliberării celor doi cetăţeni români.
El a mai precizat că a fost activată în MAE celula de criză "de îndată ce a fost primită informaţia de la Ambasada României de la New Delhi privind o posibilă răpire, sechestrare a cetăţenilor români".
La scurt timp după conferinţa de presă susţinută de Cazanciuc la sediul MAE a sosit o delegaţie a Ambasadei Indiei la Bucureşti. Aceasta a stat în sediul MAE aproximativ un sfert de oră
( 3 nov 2012, 20:30:54