În această perioadă a anului, din cauza condiţiilor speciale de temperatură, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Suceava verifică modul în care operatorii economici respectă prevederile legale referitoare la comercializarea mâncărurilor gata preparate sau la prestarea serviciilor de alimentaţie publică.
Controalele vizează hipermarketuri şi supermarketuri care prepară mâncăruri în vederea comercializării, precum şi unităţi de alimentaţie publică – restaurante, pizzerii, pensiuni turistice, fast-food-uri, cofetării, inclusiv din incinta zonelor de agrement şi a ştrandurilor. Până în prezent au fost verificaţi 41 de operatori economici, la 35 dintre aceştia constatându-se abateri de la normele legale.
Comisarul-şef al CJPC Suceava, Elena Oanea, a spus că „la operatorii economici verificaţi s-a constatat modificarea stării termice prin congelarea mâncărurilor gata preparate (carne fiartă, sarmale, compoziţie de tochitură, ciolan afumat, fiert). Cu alte cuvinte, mâncarea servită consumatorilor este preparată anterior, congelată şi apoi oferită acestora”. De asemenea, s-a constat păstrarea de preparate din carne tot în stare congelată şi nu la temperatura stabilită de producători. În acest fel, în mod incorect, se intenţionează o prelungire a termenului de valabilitate.
Lipsa etichetelor cu elemente de identificare, caracterizare şi dată limită de consum, lipsa gramajului sau lipsa listei de ingrediente ale preparatelor din meniu sunt alte câteva abateri constatate în cadrul controlului. S-au oprit definitiv de la comercializare 45 de kilograme de produse. S-au aplicat 35 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 11 avertismente şi 24 de amenzi în valoare de 46.850 de lei.
Controalele continuă pe toată perioada estivală.