Mai mulţi lideri ai PD-L Suceava au fost prezenţi sâmbătă la cursurile Şcolii Naţionale de Management Politic organizată de tinerii democrat-liberali suceveni. Este vorba despre liderul PD-L Suceava, Gheorghe Flutur, preşedintele Organizaţiei Municipale Suceava a PD-L, Ion Lungu, secretarul general al PD-L şi şeful campaniei electorale pentru alegerile locale, deputatul Ioan Bălan, toţi aceştia învăţându-i pe tineri despre modul în care se poate câştiga o luptă electorală şi ce au de făcut într-o campanie electorală.
Alături de cei trei lideri ai PD-L, la Şcoala Naţională de Management Politic a fost prezent şi fostul consilier prezidenţial şi ministru al Muncii, Sebastian Lăzăroiu.
La Şcoala de Management Politic au participat peste 60 de tineri din 16 filiale judeţene ale Organizaţiilor de Tineret din PD-L.
Liderul PD-L Suceava, Gheorghe Flutur, le-a spus tinerilor prezenţi la Suceava că el a fost unul dintre „cobaii politici” care a venit de la vârf pentru a se aşeza pe cântar „şi a se măsura pe uninominal”. Flutur a precizat că în anul 2008, când pentru prima dată preşedinţii de Consilii Judeţene au fost aleşi prin vot uninominal, aproape toţi oamenii şi analiştii politici nu îi dădeau şanse de câştig în faţa liderului de atunci al PSD Suceava, Gavril Mîrza.
„Era prima bătălie de acest gen. Şi a fost un mare curaj atunci. Am renunţat la o parte din mandatul de senator şi am venit în campania de locale, unde mă luptam cu un partid care avea aproape o sută de primari din 114. Dar am spus că vreau să mă măsor acasă. Şi am să vă spun de ce am făcut asta. Socotesc că un om politic poate fi puternic şi la vârf dacă acasă la el este puternic”, a declarat Flutur.
El a arătat că în urmă cu patru ani „entuziasmul a fost fantastic”, iar campania electorală a fost un exerciţiu de voinţă politică şi tinereţe „care a dat în clocot la o echipă superbă”. „Îmi aduc aminte şi acum drumul pe care l-am făcut de la PD-L, cu steagul în mână, până în faţa Consiliului Judeţean, unde număram minutele şi secundele conducerii de atunci, cât mai avea până să predea puterea”, a precizat Gheorghe Flutur.
La rândul său, liderul Organizaţiei Municipale Suceava a PD-L şi primarul Sucevei, Ion Lungu, le-a spus tinerilor că succesul său în politică nu este unul scos din manualele de tehnici electorale. Lungu a arătat că a câştigat două mandate de primar şi se pregăteşte să candideze pentru al treilea, precizând că un rol important în succesul său l-a avut comunicarea cu electoratul. El a explicat că în anul 2004 foarte multe persoane nu îi dădeau şanse foarte mari să câştige în faţa contracandidatului de la PSD.
„Am făcut un lucru deosebit şi în patru luni, am avut peste 250 de întâlniri cu sucevenii, la nivel de scară de bloc. Una este când te întâlneşti cu oamenii în faţă, când te văd, te citesc, îţi pun întrebări, şi deci ai un mare avantaj, în ideea că te acceptă sau nu. Eu spun că am avut marea şansă să fiu acceptat şi crezut de către suceveni”, a spus Lungu.
„Este bine să nu promiţi ce nu poţi face şi să nu fii demagog şi ipocrit. Şi vă dau un exemplu concret. Eram în campanie la Iţcani şi cineva spunea că dacă îmi faceţi curăţenie şi îmi curăţaţi şanţul din faţa casei, vă dau zece voturi. I-am spus mulţumesc, să nu fiu primar, dar niciodată nu fac acest lucru, pentru că este obligaţia dumneavoastră civică să vă faceţi curat în faţa casei”, a precizat Ion Lungu
„Succesul meu nu este unul scos din manualele de tehnici electorale dar comunicarea directă este cea mai importantă şi să fii alături de oameni atunci când au probleme. Şi vreau să spun că şapte zile pe săptămână sunt la dispoziţia electoratului, pentru că este foarte important ca atunci când oamenii au o problemă să fii alături de ei”, a mai spus Lungu.
La rândul său, şeful campaniei electorale a PD-L Suceava, deputatul Ioan Bălan, le-a spus tinerilor că într-o luptă electorală este extrem de importantă determinarea şi încrederea că vei câştiga. Bălan a arătat că în anul 2008, „când la final de campanie cel care ridicase borcanul la rang de pahar în judeţul Suceava”, făcând referire la Gavril Mîrza, se declara deja câştigător al alegerilor, a ştiut până în ultimul moment că cel care va câştiga preşedinţia Consiliului Judeţean va fi Gheorghe Flutur.
„Am ştiut şi am simţit până în ultima clipă că va câştiga. Şi ştiam asta pentru că la acele acţiuni pe care le-am făcut, extrem de multe în acea perioadă, cu extrem de mulţi oameni, aceştia arătau că înţeleg mesajul nostru”, a spus Bălan.
Deputatul PD-L a adăugat că au fost momente în care nici el nu credea că unele acţiuni ale lui Gheorghe Flutur, din campania din 2008, puteau fi duse la bun sfârşit. „A avut acţiuni în care eu până în ultima clipă m-am rugat de el să nu le facă, pentru că erau atât de la limită, încât o mică nuanţă schimbată o ducea în ridicol. Însă atâta tenacitate, dorinţă şi determinare nu am văzut la nimeni ca la omul acesta”, a declarat Bălan.
Ioan Bălan a mai spus că îl bucură faptul că a fost ales să conducă întreaga campania electorală a lui Gheorghe Flutur şi Ion Lungu. „Vă daţi seama cu toţii care este motivul bucuriei. Pentru simplu fapt că pe 10 iunie, când se vor număra voturile, îmi voi aroga şi eu meritul de a fi participat la reuşita lor”, a declarat Bălan.