Peste 150 de angajaţi ai societăţii de termoficare Termica SA Suceava au protestat, luni, în faţa Primăriei Suceava solicitând plata datoriilor municipalităţii către societatea de termoficare de 50 de milioane de lei şi anularea diminuării cu 70 de milioane de lei a capitalului societăţii.
Protestatarii şi-au exprimat nemulţumirea că actuala conducere a Primăriei Suceava duce societatea de termoficare spre faliment şi au reclamat că a fost diminuat, nejustificat, capitalul social al societăţii cu 70 de milioane de lei.
Liderul sindical Iordănel Secrieru a declarat că Primăria are datorii de 50 de milioane de lei din plata subvenţiei la producerea agentului termic ceea ce duce la blocarea activităţii unităţii şi va exista riscul ca societatea să nu mai poată produce apă caldă şi căldură.
"Primăria nu plăteşte subvenţia, iar noi nu putem plăti cărbunele. Firmele care ne-au livrat cărbune ne-au somat deja şi ne vor pune sechestru. Una dintre firme chiar a ameninţat că dacă nu plătim până pe 31 ianuarie vine să îşi ia cărbunele înapoi", susţine Iordănel Secrieru.
El a mai spus că şi construcţia noii centrale termice, făcută de o firmă privată, este sub semnul întrebării, arătând că această firmă doreşte să atragă fonduri europene pentru această investiţie şi s-a întrebat de ce nu a accesat autoritatea locală fondurile europene nerambursabile printr-un program similar.
Sindicaliştii au acuzat muncipalitatea că a diminuat nejustificat, cu 70 de milioane de lei, capitalul societăţii pentru ca să fie vândută "pe doi lei".
Consiliul local Suceava ar putea discuta la sfârşitul săptămânii situaţia de la Termica SA Suceava.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, anunţa în urmă cu două săptămâni, că în cursul anului 2011 Termica SA Suceava a primit subvenţii pentru energia termică produsă în sumă totală de cinci milioane de euro, din care 2,620 milioane de euro de la bugetul local.