Sanitar-veterinarii din judeţul Suceava au intrat în alertă după ce numărul cazurilor de rabie a continuat să crească, un al şaselea animal turbat fiind diagnosticat acum două zile. Ultima bovină turbată este tot din comuna Panaci, unde se poate vorbi deja de un focar al bolii, cu trei cazuri în ultimele zile.
„Evoluţia rabiei este deosebit de îngrijorătoare, astfel că a fost adusă la cunoştinţa Instituţiei Prefectului judeţului Suceava, în scopul analizării, în cadrul Centrului local de combatere a bolilor, pentru a fi elaborate şi puse in aplicare măsuri urgente de combatere a rabiei atât în mediul silvatic, cât şi în gospodăriile populaţiei”, a declarat doctorul Petrea Dulgheru, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava.
Dacă în gospodării măsurile luate imediat au însemnat dezinfecţie şi vaccinarea antirabică a persoanelor intrate în contact cu animalele bolnave, şeful DSVSA spune că organele de vânătoare trebuie convinse imediat să rărească efectivele de vulpi, cele care ar fi vinovate de aducerea rabiei în gospodăriile oamenilor.
Acesta a declarat că va solicita ca administratorii fondurilor de vânătoare care refuză să împuşte vulpi să fie nevoiţi să suporte pagubele produse de rabie în gospodării, mai exact contravaloarea animalelor care trebuie sacrificate şi incinerate de urgenţă.
În acest an, cazuri de rabie la bovină s-au înregistrat la Buneşti, Poiana Stampei, Cacica şi Panaci, ultima comună cu trei cazuri în nouă zile, situaţia fiind una fără precedent în judeţul Suceava.