Departamentul Observatorului Astronomic din Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava îi invită pe toţi cei interesaţi să observe fenomenele eclipsei totale din 15 iunie 2011.
Eclipsa totală de Lună poate fi observată la Observatorul Astronomical Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava chiar dacă cerul nu va fi senin. Deoarece fenomenul este vizibil la fel pe tot globul, eclipsa va putea fi proiectată în direct în Sala de Conferinţe a Observatorului prin preluarea imaginilor obţinute de la alte observatoare ale lumii unde cerul va fi senin. Dacă la eclipsele de Soare, momentele contactelor şi duratele eclipsei diferă de la un punct la altul de pe glob, la eclipsele de Lună acestea sunt identice indiferent de locaţia terestră. Din cauza erupţiilor vulcanice care au avut loc în ultima perioadă, Luna va căpăta în faza de totalitate o culoare mai întunecată şi este posibil ca în anumite părţi ale globului satelitul natural al Pământului să fie vizibil doar parţial sau chiar să nu poată fi observat deloc.
Eclipsa totală de lună de miercuri seară are mai multe etape şi debutează la ora 20:24, când Luna intră în conul de penumbră. Primul contact va avea loc la ora la ora 23:22 minute 57secunde, iar al doilea contact coincide cu sfârşitul intrării Lunii în conul de umbră. Atunci va începe faza de totalitate a eclipsei care va dura o oră, 40 minute şi 12 secunde. Acesta este al doilea contact şi va avea loc la ora 22:22 minute, 29 secunde.
Ultimul contact va avea loc la ora 1:02 minute şi 14 secunde.
Momentul în care Luna a ieşit din conul de penumbră marchează sfârşitul eclipsei totale de Lună. Acest lucru se va produce la ora 2:0 minute şi 41 secunde.
Cel mai important moment al eclipsei este momentul maxim. În acel moment Luna se află în centrul umbrei Pământului, adică la ora 23:12 minute şi 36,2 secunde.