Pe 23 mai s-a dat startul înscrierilor la examenul de bacalaureat, iar elevii de clasa a XII-a au la dispoziţie câteva zile pentru a-şi depune dosarele. Potrivit inspectorului şcolar general adjunct Vasile Monacu, „înscrierile au început pe 23 mai şi se vor încheia pe 27 mai 2011”. La examen sunt aşteptaţi să participe peste 7.600 de absolvenţi de clasa a XII-a, atât din promoţia curentă, cât şi din promoţiile anterioare. Inspectoratul Şcolar organizează bacalaureatul în 20 de centre de examen.
Adjunctul IŞJ Vasile Monacu a spus că „motto-ul examenului de bacalaureat din acest an este <Toleranţă zero faţă de fraudă>. Vom încerca pe cât posibil să eliminăm total frauda”. Metodologia din acest an este foarte aspră în pedepsirea celor care încearcă să fraudeze sau fraudează examenul. „Tentativa de fraudă şi frauda se sancţionează cu eliminarea din examen. Pe lângă acest lucru, candidatul pierde toate probele susţinute anterior şi nu mai are dreptul să participe la bacalaureat pentru doi ani. Este un risc prea mare pentru un tânăr”, a declarat Vasile Monacu.
Tot pentru eliminarea posibilităţilor de fraudă, la examenul de bacalaureat pot participa, în calitate de observatori, reprezentanţi ai părinţilor sau ai unor organizaţii non-guvernamentale.
Potrivit acestuia, cererile se pot depune la IŞJ până la 1 iunie. Până acum, Vasile Monacu a precizat că „nu s-a înregistrat nici o cerere”. În fiecare centru de examen nu pot fi mai mult de doi observatori.
IŞJ va pune la dispoziţie un număr unic pentru reclamaţii, unde vor putea fi sesizate eventualele nereguli din cadrul examenului.
Aproximativ 3.000 de profesori din judeţ sunt antrenaţi în examenul de bacalaureat din acest an şi fiecare dintre ei va da o declaraţie pe proprie răspundere că nu au rude, până la gradul IV, care susţin examenul de bacalaureat. Comisiile de examen, evaluare şi supraveghere vor fi stabilite prin tragere la sorţi.