Premierul României, Emil Boc, a declarat ieri că Suceava poate fi dat ca exemplu celorlalte judeţe din ţară în ceea ce priveşte atragerea de fonduri europene. Emil Boc s-a aflat în cursul zilei de sâmbătă în Suceava, alături de mai mulţi reprezentanţi ai Guvernului României, printre care ministrul Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea, cel al Transporturilor, Anca Boagiu, şi cel al Administraţiei şi internelor, Traian Igaş.
Prima oprire a premierului Emil Boc şi a celorlalţi miniştri a fost în centrul Sucevei, în zona în care se construiesc cele două parcări subterane. Boc a precizat că proiectele implementate atât de Consiliul Judeţean Suceava, cât şi de primăria municipiului reşedinţă de judeţ pot fi un model pozitiv pentru modul de atragere a fondurilor europene.
„Simt nevoia să mai spun şi lucruri bune despre absorbţia fondurilor europene, pentru că sunt, din nefericire, prea multe administraţii locale care au întârzieri, care nu implementează proiectele şi nu cheltuiesc banii europeni. România are în implementare, astăzi, proiecte europene de peste 12 miliarde de euro. Avem contracte semnate şi sunt în implementare. Din nefericire, la partea de plăţi efective, doar 2,3 miliarde de euro, cofinanţări sau rambursări, s-au realizat până în momentul de faţă. De ce? Pentru că nu peste tot se lucrează ca la Suceava. Eu cred că ceea ce se întâmplă azi aici este o dovadă de responsabilitate, în primul rând a autorităţilor locale faţă de oamenii din Suceava, pentru că oamenii din Suceava au nevoie de aceste lucrări, au nevoie de parcări, au nevoie de străzi moderne, au nevoie de staţie de epurare, au nevoie de centru de colectare a deşeurilor sau de alte proiecte şi cred că doar aşa putem să aducem creşterea economică în România”, a declarat Emil Boc.
Prezent pe şantierul gropii ecologice de deşeuri de la Mora, premierul Emil Boc a declarat că intenţia Guvernului este de a scoate un manual de bune practici în ceea ce priveşte modul de absorbţie a fondurilor europene. El s-a declarat mulţumit de faptul că autorităţile judeţene sucevene au început proiectul de construcţie a gropii de deşeuri din Moara din fonduri proprii, arătând că în momentul de faţă investiţia va fi continuată din fonduri europene.