Cursurile pentru asistenţi maternali, organizate Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, au fost suspendate în acest an.
Unul dintre motive ar fi acela că numărul actual al asistenţilor maternali cu carte de muncă, care au copii în plasament, este suficient. Motivul principal, însă, este acela că nu sunt bani pentru noi angajaţi în sistemul de protecţie a copilului.
La sfârşitul anului trecut, în judeţul Suceava, erau înregistraţi 670 de copii în plasament la asistenţi maternali,115 dintre ei având grad de handicap. Din 473 de asistenţi maternali angajaţi ai DGASPC Suceava, 454 au copii în plasament.
Dintre ei, 19 şi-au păstrat calitatea de „părinte de profesie”, dar nu profesează în acest moment. Unii se află în concediu pentru creşterea propriilor copii, concediu de odihnă sau medical, concedii fără plată sau au cerut suspendarea atestatului pentru o perioadă determinată. Alţi 28 de asistenţi maternali au renunţat la această meserie. Zece dintre ei, care şi-au găsit un loc de muncă în străinătate, şi-au dat demisia. Nouă persoane s-au pensionat, una a murit, pentru cinci persoane a expirat atestatul şi n-au mai vrut să-l înnoiască, în timp ce alte patru persoane au rămas fără atestate pentru că au fost depistaţi cu nereguli de comisiile Protecţiei Copilului.