În întreaga lume, inclusiv în România, ziua de 2 februarie este sărbătorită ca fiind Ziua Mondială a Zonelor Umede, conform deciziei luate în 1971, la Ramsar, în Iran. Mai mult, miercuri se împlinesc 40 de ani de la semnarea Convenţiei Ramsar, de conservare a zonelor umede de importanţă internaţională, în special ca habitat al păsărilor acvatice. România a ratificat documentul Convenţiei şi a declarat pe teritoriul său zone umede protejate prin Legea nr. 5/1991.
Zonele umede au fost definite ca întinderile de bălţi, mlaştini, ape naturale sau artificiale, permanente sau temporare, unde apa este stătătoare sau curgătoare, dulce sau sărată, inclusiv întinderi de apă marină.
“Importanţa zonelor umede rezidă si din faptul că acestea se comportă ca nişte uriaşe filtre de apă, asigurând o apă potabilă pentru necesarul de zi cu zi al populaţiei. În acelaşi timp trebuie subliniaţi si factorii estetici, ştiinţifici şi educativi ai zonelor umede, deoarece sănătatea lor reprezintă sănătatea întregului ecosistem, implicit şi sănătatea omului”, a declarat directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Suceava, Iluţă Cocriş.