Consiliul Judeţean Suceava a transmis, vineri, Ministerului Culturii, solicitarea de includere a Cetăţii de Scaun a Sucevei în lista patrimoniului mondial UNESCO. Preşedintele CJ, Gheorghe Flutur, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că a cerut ministerului începerea procedurilor de includere a Cetăţii de Scaun în patrimoniul UNESCO deoarece este un obiectiv „extrem de important, cu greutate culturală şi istorică”.
Totodată, preşedintele Flutur a precizat că administraţia susţine şi intenţia Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor de includere a mănăstirii Dragomirna pe lista monumentelor UNESCO.
Cetatea de Scaun a Sucevei a fost ridicată în timpul domniei lui Petru I (1375 -1391), iar în timpul domniei lui Ştefan cel Mare (1457 - 1504), au fost efectuate cele mai ample lucrări de lărgire şi amplificare a eşafodajului defensiv al cetăţii.
Cetatea de Scaun şi zona de protecţie urmează a fi reabilitată printr-un proiect de finanţare europeană, câştigătorul licitaţiei urmând a fi anunţat de Consiliul Judeţean după expirarea perioadei de contestaţii. Banii vor fi investiţi în restaurări, amenajări peisagistice, crearea de locuri de parcare, reabilitarea căilor de acces şi construirea unui punct de informare.
Bugetul total al proiectului este de 52,59 milioane lei, din care 35,58 milioane lei reprezintă contribuţia Uniunii Europene.