Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 14 dec 2010 - Anul XV, nr. 294 (4585)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Distincţie

Un sucevean a obţinut Premiul de excelenţă în domeniul feroviar pentru invenţie, cercetare şi inovaţie

Marţi, 14 Decembrie 2010 (14:37:54)

Un sucevean, originar din Câmpulung Moldovenesc, cadru universitar la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iaşi a primit Premiul de excelenţă în domeniul feroviar pentru invenţie, cercetare şi inovaţie. 
Constantin Ioan Barbînţă doctorand inginer al Universităţii Tehnice „Gh. Asachi” din Iaşi, Facultatea de Mecanică şi inginer în cadrul Sucursalei CFR Marfă Moldova, a obţinut premiul cu ocazia celei de-a cincea ediţii a Galelor Club Feroviar.
Premiul a fost decernat pentru inventarea unui sistem de osii cu ecartament variabil intitulat BARLO folosit pentru acoperirea neajunsurilor cauzate de transbordare, respectiv transpunere, care nu are nevoie de timp suplimentar, este fiabil şi sigur în exploatare, oferind o mai mare mobilitate atât transportului de marfă cât şi a celui de călători.  
În Europa există mai multe tipuri de ecartament. Pentru traversarea acestui obstacol se foloseşte transbordarea, transpunerea şi echiparea vehiculelor feroviare cu osii având ecartamentul variabil. 
Transbordarea constă în transferul mărfii, manual sau mecanic, dintr-un vagon care are un anumit ecartament, în altul cu ecartament diferit. Transpunerea implică ridicarea cu ajutorul vinciurilor a vagonului de pe boghiuri, acestea din urmă fiind înlocuite. Transbordarea şi transpunerea necesită mult timp, personal pregătit, având costuri foarte mari.  
Sistemul BARLO poate fi o alternativă la sistemele actuale de osii cu ecartament variabil datorită faptului că nu necesită costuri ridicate pentru licenţe, fiind o soluţie pentru îmbunătăţirea interoperabilităţii transportului feroviar la graniţa României cu Republica Moldova şi Ucraina. Finanţarea unui eventual proiect poate fi făcută cu ajutorul fondurilor structurale. Sprijinul pentru dezvoltarea acestui sistem poate veni de la Uniunea Internaţională a Căilor ferate, care a înscris printre activităţile sale prioritare omologarea sistemelor de schimbare automată a ecartamentului.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un sucevean a obţinut Premiul de excelenţă în domeniul feroviar pentru invenţie, cercetare şi inovaţie.
 Vizualizări articol: 652 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Un sucevean a obţinut Premiul de excelenţă în domeniul feroviar pentru invenţie, cercetare şi inovaţie5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ne ne ne trimis de
(14 dec 2010, 16:19:14
Un baiat muncitor, care a pornit de jos. Un vechi prieten te saluta si te felicita

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei