Sumele pe care le pot primi românii în cadrul programului „Prima împădurire a terenurilor agricole" va creşte semnificativ de anul viitor. Ministrul Mediului, László Borbély, a declarat, joi, la Suceava, că deşi acest proiect finanţat din bani europeni nu este gestionat direct de ministerul său, ci de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, s-a stabilit deja ca de anul viitor sumele acordate pentru împădurirea terenurilor agricole să se majoreze. „Colegii de la Agricultură vor modifica puţin criteriile pentru că se pare că banii pe care îi dăm pentru prima împădurire, între 1.100 şi 1.500 de euro, sunt prea puţini şi au fost puţine solicitări. Eu am spus încă de când am discutat şi finalizat Ghidul (n.r. Ghidul solicitantului), că ar trebui să se dea între 3.500-4.500 de euro. Va trebui să reanalizăm şi să se dea o sumă mai mare”, a declarat ministrul.
Programul „Prima împădurire a terenurilor agricole" funcţionează în toate statele Uniunii Europene cu succes, iar suma care se acordă fermierilor este decisă de fiecare stat în parte. Mulţi suceveni, îndeosebi foşti muncitori forestieri din zona Dornelor participă la acest program în Germania şi Austria, deoarece sumele alocate la hectar sunt mult mai mari, în schimb nu au arătat nici cel mai mic interes pentru a aplica în România. „Concluzia este că trebuie să mărim această sumă şi asta o vom face în primăvară, în a doua sesiune”, a mai spus ministrul Mediului.
Pentru prima sesiune, care s-a derulat în perioada 1 octombrie – 29 octombrie, românii au avut la dispoziţie 50 de milioane de euro pentru împădurirea terenurilor şi întreţinerea lor. Orice proprietar de păduri, privat sau de stat, putea primi până la 1.500 de euro pe hectar pentru plantarea unor arbori noi sau 200 de euro pe an pentru întreţinerea acestora.