Primul-ministru al României, Emil Boc, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, şi preşedinţii de Consilii Judeţene din Suceava, Bistriţa-Năsăud şi Cluj au participat sâmbătă la lansarea proiectului „Drumul Turistic Suceava – Bistriţa – Cluj”. Lansarea proiectului a avut loc în Pasul Tihuţa, la limita dintre judeţele Suceava şi Bistriţa-Năsăud, odată cu recepţia lucrărilor de modernizare a DN 17 de la Suceava la Cluj. Emil Boc şi Anca Boagiu au fost aşteptaţi în pasul Tihuţa cu pâine şi sare, după care, împreună cu şefii administraţiilor judeţene din Suceava, Bistriţa-Năsăud şi Cluj, au tăiat panglica inaugurală a DN 17.
Modernizarea acestui drum de la Suceava şi până la Cluj, pe o lungime de 315 kilometri, a costat 385,37 milioane de euro. Din lungimea totală a drumului modernizat, cea mai mare parte a investiţiei a fost realizată în judeţul Suceava, unde lucrările de modernizare s-au realizat pe o lungime de 139 de kilometri, cu un cost total de 203,05 milioane de euro.
După inaugurare, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a spus că este bucuroasă că acest drum este în sfârşit gata, investiţia fiind realizată cu fonduri de la bugetul de stat şi dintr-un împrumut de la Banca Europeană de Investiţii.
„Sunt bucuroasă că acest drum a fost finalizat, dar în calitate de ministru al Transporturilor nu pot să fiu mândru că tot proiectul a durat zece ani”, a spus Boagiu.
În ceea ce-l priveşte pe preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, acesta a spus că odată cu recepţia lucrărilor de modernizare va fi lansat şi proiectul Drumul Turistic – Şoseaua Nordului „Suceava – Bistriţa Năsăud – Cluj”.
„Finalizarea lucrărilor reprezintă un vis împlinit. Sunt 37 de primării de la Suceava la Cluj şi pentru noi este un mare avantaj. Este coloana vertebrală a Nordului ţării. Şi pentru ca acest lucru să înceapă să producă efectele care le aşteptăm, noi am pregătit astăzi, cu celelalte Consilii Judeţene, un proiect turistic pe Drumul Nordului. Un parteneriat, prin care să implicăm toate primăriile localităţilor de la DN 17, administraţiile judeţene, pentru a pune în valoare potenţialul turistic imens pe care îl avem. Să nu ne acuzaţi că suntem lipsiţi de modestie, dar socotim că acest traseu turistic este unul dintre cele mai pitoreşti în momentul de faţă din ţară”, a spus Flutur.
Premierul României, Emil Boc, a spus că parteneriatul pe care îl vor semna cele trei judeţe poate fi un exemplu pentru întreaga ţară.
„Este foarte important ca aceste obiective turistice să fie cunoscute de români. Deci în primul rând să-i aducem pe români să cunoască şi să vadă minunăţiile pe care ţara le are şi evident în paralel şi pe turiştii străini. Şi vă felicit pentru această iniţiativă absolut excelentă pentru turismul românesc şi pentru punerea în valoare a turismului pe care îl avem aici”, a spus premierul României
El a spus că în toamna acestui an va fi lansat programul de modernizare a 10.000 de drumuri judeţene şi locale, care va avea o valoare de aproape un miliard de euro.
„Unul dintre scopuri este şi de a pune în valoare turismul şi de a asigura dezvoltarea turistică din spaţiul rural din România. Programul se apropie de un miliard de euro şi va veni pentru a sprijini modernizarea drumurilor judeţene şi locale pentru conexarea cu drumurile naţionale”, a spus Boc.