Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina a renunţat la solicitarea adresată Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în legătură cu amânarea termenului pentru judecarea cauzei privind retrocedarea a 170.000 de hectare de pădure aparţinând Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP), suprafaţă situată pe raza judeţului Suceava. În aceste condiţii rămâne în picioare data stabilită iniţial de instanţa supremă şi anume 9 noiembrie. Reprezentanţii Fondului pe de o parte şi cei ai RNP şi Direcţiei Silvice pe de altă parte au fost prezenţi marţi în faţa judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Şeful Direcţiei Silvice Suceava, Mihai Miheţiu, a declarat că fundaţia Fondul Bisericesc a renunţat la solicitarea de amânare a procesului dar şi la serviciile avocatei Paula Iacob, cauza urmând să fie preluată de avocatul sucevean Vasile Tudor. „Noi suntem optimişti”, a declarat Miheţiu.
Trebuie spus că este pentru a doua oară când această cauză ajunge la instanţa supremă. Tribunalul Suceava a admis, la mijlocul lunii martie 2007, o cerere a Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina (FBOB) privind retrocedarea unei suprafeţe de pădure şi obliga Regia Naţională a Pădurilor, Direcţia Silvică Suceava şi statul român, prin Ministerul de Finanţe, să pună la dispoziţia Fondului o suprafaţă de 166.613 de hectare. Ulterior, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis strămutarea cauzei la Curtea de Apel Timişoara. Aceasta a stabilit, în decembrie 2009, menţinerea deciziei Tribunalului Suceava prin care Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina i s-a recunoscut dreptul de proprietate pe o suprafaţă de 166.613 hectare de pădure. Fondul Bisericesc a cerut, prin executor judecătoresc, punerea în proprietate a suprafeţei dobândite prin decizia Curţii de Apel Timişoara, acţiunea fiind însă stopată printr-o
hotărâre judecătorească până la pronunţarea unei hotărâri definitive şi irevocabile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie după ce decizia instanţei de la Timişoara a fost atacată de Regia Naţională a Pădurilor. De menţionat că Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina este o fundaţie de drept privat compusă din mai multe persoane fizice. Cererea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor privind acordarea, de către Guvern, Fondului Bisericesc a statutului de fundaţie de utilitate publică a fost respinsă în 2008, pe motiv că aceasta acţionează doar în numele unei persoane juridice, şi nu pentru realizarea unui interes public general.
(26 oct 2010, 16:44:32