La Muzeul de Istorie Suceava se deschide vineri, 29 octombrie a.c., la ora 13:00, expoziţia cu genericul „Din tezaurul arhivistic sucevean”.
Realizată de Arhivele Naţionale Suceava în colaborare cu Muzeul Bucovinei, expoziţia, prilejuită de sărbătorirea Zilei Arhivelor Naţionale (31octombrie 2010) marchează totodată împlinirea a 65 de ani de existenţă a arhivelor sucevene.
Înfiinţată în anul 1945, prin eforturile susţinute ale lui Gheorghe Lăzărescu şi ale directorului general Aurelian Sacerdoţeanu, Direcţia Regională Suceava a Arhivelor Statului a continuat activitatea Direcţiei Regionale din Cernăuţi, cu atribuţii pentru partea de sud a Bucovinei (judeţele Rădăuţi, Suceava, Câmpulung şi pentru judeţele Baia şi Dorohoi).
În aprilie 1969, prin comasarea filialelor de la Rădăuţi, Câmpulung şi Fălticeni, se înfiinţează Filiala Arhivelor Statului Suceava, căreia, la data de 9 iunie a aceluiaşi an, i se atribuie un spaţiu în clădirea ocupată de Muzeul Judeţean, unde funcţionează şi în prezent.
Arhivele sucevene deţin în depozitele proprii o cantitate de 4.369 ml de documente, organizate în 670 de fonduri, cu anii extremi 1398 (cel mai vechi document) şi 1998 (cel mai recent) - fonduri documentare provenind de la instituţii administrative, şcolare, ecleziastice, judecătoreşti care au funcţionat pe teritoriul actualului judeţ Suceava, dar şi dintre cele din nordul Bucovinei.
Expoziţia deschisă la Muzeul de Istorie Suceava cuprinde documente originale din secolele XV-XIX administrate de Arhivele Naţionale Suceava şi Muzeul Bucovinei.