Muzeul Bucovinei şi Comunitatea Evreilor din Suceava au organizat, în faţa Muzeului de Istorie, pentru a marca Ziua Holocaustului în România, o expoziţie de fotografie cu genericul „Şi ei au fost oameni”.
Expoziţia, care etalează pe câteva panouri aliniate pe trotuar imagini care prezintă soarta evreilor din Bucovina în anii celui de-al doilea război mondial, este menită, aşa cum au subliniat deopotrivă prof. Sorin Golda, preşedintele Comunităţii Evreilor din Suceava, şi directorul general al Muzeului Bucovinei, Constantin-Emil Ursu, să menţină vie amintirea unor evenimente tragice.
Ziua de 9 octombrie, instituită ca Ziua Comemorării Holocaustului în România, marchează momentul începerii evacuării şi deportării forţate a evreilor din Bucovina aflată în anul 1941 sub administraţie românească.
Fotografiile prezintă chipuri de evrei bucovineni, fotografii de familie şi din perioada de deportare, imagini tragice din lagărele de exterminare, scene cu supravieţuitori ai Holocaustului.
Prof. Sorin Golda a rostit o rugăciune de pomenire a morţilor în limba ebraică (Kaddish) şi i-a îndemnat, cu precădere pe tinerii participanţi, după păstrarea unui moment de reculegere, să privească imaginile şi să mediteze asupra lor.
Aşa cum a spus directorul general al Muzeului Bucovinei, Constantin-Emil Ursu, „trebuie să cunoaştem adevărata istorie, istorie pe care n-o putem schimba, dar pe care trebuie să ne-o asumăm”.
Participanţii la momentul comemorativ au aprins lumânări în memoria celor dispăruţi.