Locatarii a două blocuri din municipiul Suceava vor avea şansa de a le fi reabilitate termic locuinţele, atât prin izolarea pereţilor exteriori cât şi prin înlocuirea tâmplăriei cu cea de tip termopan, ei contribuind cu doar 20% din valoarea lucrărilor.
În primăvara acestui an, programul de reabilitare termică a blocurilor cu subvenţii de la bugetul de stat şi de la cel local, în proporţie de 80%, a fost blocat, din lipsa fondurilor necesare, fiind înlocuit cu un program de garantare a creditelor luate de cei care vor să îşi reabiliteze termic locuinţele.
Numai că, în urma intervenţiilor primarului Ion Lungu la Guvern, o parte din fondurile de care ar fi trebuit să beneficieze municipiul pentru anveloparea termică a blocurilor au fost deblocate.
“Am fost din nou la Ministerul Dezvoltării Regionale şi, în urma discuţiilor purtate, municipiului Suceava i-au fost alocate 2,9 miliarde de lei vechi drept subvenţii pentru reabilitarea termică a blocurilor. Această sumă o vom folosi la izolarea termică a două blocuri dintre cele care se aflau pe lista de priorităţi”, a declarat primarul Ion Lungu.
Conform programului de anvelopare termică cu subvenţii de la stat, 50% din costurile izolării termice sunt suportate de la bugetul de stat, 30% din bugetul local şi doar 20% de locatarii blocurilor respective.
Cum programul a bătut pasul pe loc anul acesta în toată ţara, din cauza lipsei fondurilor necesare, o variantă mai rapidă pentru locatari este să se împrumute de la bănci, prin acest program naţional, ei beneficiind de o dobândă preferenţială, creditul fiind garantat de stat. Până acum, în municipiul Suceava, această variantă nu a fost văzută ca o opţiune viabilă, locatarii preferând să realizeze lucrările pe cont propriu.