În perioada septembrie – octombrie, se derulează programul cultural „Colecţiile muzeale rurale, între realitate şi aspiraţii”, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, care constă în instruirea profesorilor sau altor persoane din comunitatea rurală, care au activităţi în cadrul colecţiilor muzeale locale, în vederea protejării patrimoniului muzeal.
Programul propune o abordare interdisciplinară prin care să se ţină cont de categoriile de bunuri culturale specifice acestor tipuri de colecţii, precum şi utilizarea lor ca resurse educative. La acest curs pot participa persoane implicate în administrarea colecţiilor rurale din judeţele Suceava, Neamţ, Timiş, Maramureş, Sibiu, Alba, Prahova, Giurgiu, Dolj şi Tulcea.
Activităţile propuse sunt sesiuni de formare, organizate pentru două grupuri de participanţi (zece persoane), care se vor derula pe parcursul a trei zile, în perioada 25 – 27 octombrie, în Bucureşti. Se va edita şi un ghid de bune practici în protejarea şi promovarea colecţiilor publice locale, care va conţine suportul de curs şi alte informaţii complementare. Participanţii la proiect se vor întâlni la o masă rotundă, cu tema „Colecţiile muzeale, o realitate pe care o construim împreună”, ce va oferi posibilitatea unor colaborări între cursanţi, specialiştii din muzee, reprezentanţi ai administraţiei centrale şi locale.
Cursanţii vor beneficia de gratuitate pentru curs şi suport curs, precum şi cazare şi masă (condiţii de două stele). Persoanele interesate de această oportunitate pot să se înscrie pe formularul disponibil pe pagina de web: www.cppc.ro.