La Muzeul de Istorie din cadrul Complexului Muzeal Bucovina s-a deschis expoziţia foto-documentară cu genericul „70 de ani de la drama României Mari”.
Expoziţia, al cărei realizator este istoricul dr. Mihai Aurelian Căruntu, prezintă, pe 35 de panouri, peste 300 de documente (note ultimative, memorii, declaraţii, fotografii) unele dintre ele etalate pentru prima oară într-o manifestare publică, care vizează drama României Mari din anul 1940.
Cu sublinierea făcută de Mihai Aurelian Căruntu că „destrămarea României Mari a început odată cu ultimul sovietic” s-a făcut referire la contextul istoric european al evenimentelor, evenimente susţinute în expoziţie prin materialele prezentate.
Pornind de la copia hărţii pe care s-a trasat graniţa care a mutilat teritoriul României Mari, pot fi văzute documente ca telegrama cu nota ultimativă sovietică transmisă de Gh. Davidescu (la data de 27 iunie 1940), schiţe cu incidentele de la frontiera româno-sovietică din zilele de 23-24 august 1940, precum şi o serie de acte care vizează perimetrul bucovinean (certificate de deportare, documente de atestare a averii persoanelor deportate, documente privind măsurile adoptate de autorităţile Ţinutului Suceava, etc.)
În expoziţie poate fi văzut şi un fragment din sârma ghimpată din gardul-frontieră româno-moldovean, recuperat recent de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, şi donat Muzeului de Istorie.