Eliminarea subvenţiilor la energia termică ar putea duce costul încălzirii, la iarnă, la 4-5 milioane de lei vechi, pentru un apartament cu două camere, în lunile foarte friguroase. Primarul de Suceava, Ion Lungu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că în aceste condiţii „este posibil” ca în Consiliul Local să se aprobe acordarea unor subvenţii pentru populaţie, pe anumite trepte de venit.
Lungu a atras, totodată, atenţia, că el este îngrijorat nu atât de creşterea costurilor la încălzire şi apa caldă, cât de lipsa de viitor a societăţii de termoficare Termica SA, pentru care „nu se vede perspectiva”. „Este ultima iarnă pe care o trecem din inerţie, trebuie să avem o centrală nouă, acesta este lucrul cel mai important”, a precizat Ion Lungu.
Până în acest an, costul de producere a gigacaloriei la Suceava a fost de aproximativ 400 de lei, însă o dată cu reducerea cotei de energie electrice furnizate în sistemul naţional la o treime, costul de producţie a gicacaloriei va ajunge la 600-700 lei. Dacă energia termică ar fi produsă la CAF-uri, gigacaloria ar costa 450 de lei.
ANRE a anunţat recent Primăria Suceava că preţul de producţie al gigacaloriei produsă de Termica SA Suceava a fost majorat de la 360,4 lei la 384,7 lei, ceea ce reprezintă o creştere de 6,6 la sută.
Prin aplicarea noului preţ de producţie, Primăria Suceava va trebui să suporte 141 de lei pentru fiecare gigacalorie, reprezentând o creştere de 23,79 de lei.