În saloanele dedicate expoziţiilor temporare de la parterul Muzeului de Istorie din Suceava s-a deschis expoziţia intitulată „Textile arheologice din Bucovina”.
Expoziţia, organizată cu prilejul desfăşurării în aceste zile a celei de-a XLIV-a ediţii a Sesiunii Naţionale de Rapoarte Arheologice, prezintă textile arheologice datate în sec. XV - XVII, din colecţiile Complexului Muzeal Bucovina.
Expuse în vitrine din sticlă în saloane climatizate (cu temperatură şi umiditate controlată), piesele, restaurate în laboratorul specializat al instituţiei muzeale sucevene, beneficiază de o prezentare vizuală (fotografii alb-negru şi color) care evidenţiază etapele de restaurare prin care au trecut.
Cea mai veche descoperire textilă a arheologilor suceveni prezentată în expoziţie a fost făcută în anii 1968-69 şi constă într-un guler găsit într-un mormânt datat în sec. al XVI-lea în cimitirul din jurul Bisericii Sf. Dumitru din Suceava.
Alte piese din expoziţie sunt o rochie din inventarul unui mormânt de la Biserica Sf. Ioan Botezătorul din Siret, un corsaj de rochie recuperat din mormântul soţiei boierului Luca Stroici, de la Probota, sau o frumoasă bonetă din catifea descoperită în campaniile arheologice desfăşurate la Biserica Sf. Gheorghe-Mirăuţi.
De asemenea poate fi văzut în expoziţie un acoperământ de cap din dantelă descoperit în săpăturile efectuate la Biserica de la Fântâna Mare.
Ca accesorii sunt prezentate câteva paftale precum şi nasturi, aplice şi copci.
Expoziţia, al cărei coordonator ştiinţific este dr. Monica Dejan, va fi deschisă până pe data de 25 iunie a.c.