Peste 8300 de elevi de clasa a VIII-a din judeţul Suceava vor susţine marţi prima probă din cadrul evaluării sumative, testare care înlocuieşte în acest an tezele cu subiect unic pe care le susţineau elevii.
Marţi are loc testarea elevilor la limba şi literatura română, urmând ca pe 12 mai elevii de clasa a opta să dea examen la matematică. Elevii susţin evaluările în şcoala în care învaţă, cu profesorii de la clasă, metodologia fiind aceeaşi ca cea a tezelor cu subiect unic.
Notele obţinute la evaluarea sumativă la limba română şi matematică contează în proporţie de 25% la media finală, pe baza căreia se va face admiterea la liceu din luna iulie. Alte 25 de procente din medie sunt notele obţinute la tezele cu subiect unic susţinute pe care elevii le-au susţinut în clasa a VII-a, iar restul de 50% reprezintă media generală a claselor de gimnaziu.
Modul în care se realizează atât evaluarea naţională a elevilor de clasa a opta, cât şi formulele de calcul a mediei de admitere la liceu au fost schimbate în toamna anului trecut de către Ministerul Educaţiei.
La proba de marţi, elevii de clasa a opta vor avea un subiect structurat în două părţi. În prima parte elevii vor avea de rezolvat un subiect pe marginea unui fragment dintr-un text literar studiat la clasă, iar a doua parte a subiectului va fi un text nonliterar – articol de ziar, revistă, text publicitar, anunţ, text la prima vedere. Noutatea evaluării sumative o reprezintă faptul că elevii se vor confrunta cu un text la prima vedere, iar ei, în scris, vor trebui să arate că au înţeles mesajul textului şi cine este subiectul acţiunii.