Specialiştii Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Suceava au efectuat o serie de inspecţii în teritoriu şi au constatat că bisericile vechi din lemn se află într-o stare îngrijorătoare.
În judeţul Suceava sunt 36 de biserici din lemn, de dimensiuni mici, max. 30 mp suprafaţă utilă, construite când comunităţile locale erau constituite din cel mult 30-40 de familii.
Între timp, localităţile s-au dezvoltat şi aceste biserici nu mai fac faţă necesităţilor de spaţiu, iar enoriaşii, cu acordul autorităţilor, construiesc alte biserici, mai mari, de regulă în apropierea celor vechi.
„Rămasă în umbra bisericii noi - spune directorul coordonator Daniel Hrenciuc - biserica veche se degradează lent şi, la un moment dat, cu <grija> unor <binevoitori> aceasta va dispărea”.
Este cazul bisericilor de lemn de la Putna, Vicovu de Jos, Moara, Lămăşeni sau Şerbăneşti.
Cu eforturi s-a reuşit salvarea bisericii de lemn din Vama care, restaurată şi târnosită, se află în Muzeul Satului Bucovinean de pe platoul Cetăţii de Scaun a Sucevei.
„Din păcate - subliniază Daniel Hrenciuc - nu toate bisericile din lemn pot să ajungă într-un muzeu. În prezent studiem soluţii pentru această problemă, ne consultăm cu specialiştii din diverse domenii şi vom elabora o strategie pentru salvarea lor de la degradare”.