Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 apr 2010 - Anul XV, nr. 79 (4370)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

O nouă piaţă

Brâncuşi, Picasso sau icoane vechi second hand

Miercuri, 7 Aprilie 2010 (17:17:14)

Cei cu bani şi maşini de lux, cumpărători de cărţi la metru şi de „antichităţi” din magazinele de suveniruri au oportunitatea de a trece, cu investiţii minime, la un nivel superior, cel al „colecţionarilor de artă”. Livingul unei vile nou construite în unul dintre cartierele rezidenţiale ale oraşului poate fi îmbogăţit cu copii de tablouri sau sculpturi ale unor artişti celebri sau cu icoane învechite artificial, care să ia ochii oaspeţilor. Salariile extrem de mici, de 10-15 milioane de lei vechi şi condiţiile grele în care muncesc restauratorii pot face să se întâlnească cererea cu oferta, în universul falsurilor de artă. 
Cel mai vechi restaurator de metale din Suceava, în vârstă de aproape 70 de ani, Mihail Jelesneac, ne povesteşte tehnica restaurării şi cataloghează piaţa falsurilor de artă ca fiind „pentru ignoranţi şi manelişti”, deoarece un ochi avizat detectează copia. 
Printre cele mai valoroase piese restaurate la Suceava sunt textilele arheologice, documente, bijuterii, monedă, manuscrise şi ceramica de tezaur. Mihai Jelesneac a primit cândva la lucru, de la Rădăuţi, un pumnal dăruit de Napoleon valetului său. Lama era distrusă, dar s-a păstrat inscripţia de danie, mânerul cu blazon şi monogramă şi teaca de piele. Lama originală a ajuns probabil cuţit de tăiat porci. A fost restaurat integral. Cei care se ocupă de falsuri au la dispoziţie şi un "Manual al falsificatorului de artă" (The Forging of an Artist), scris de unul din cei mai cunoscuţi falsificatori de tablouri, Eric Hebborn. 
Despre arta restauratorilor, Eric Hebborn şi tehnicile care se folosesc pentru ca un tablou fals să pară autentic, în ediţia de joi, 8 aprilie.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Brâncuşi, Picasso sau icoane vechi second hand.
 Vizualizări articol: 1791 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Brâncuşi, Picasso sau icoane vechi second hand5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei