În saloanele dedicate manifestărilor expoziţionale temporare de la parterul Muzeului de Istorie din cadrul Complexului Muzeal Bucovina (CMB) Suceava s-a deschis, în ziua de prăznuire a Bunei Vestiri, expoziţia de pictură Iosif Iser.
Circumscrisă proiectului „Paştele în Bucovina”, care se desfăşoară în intervalul 25 martie - 6 aprilie a.c., expoziţia, care, în spiritul ecumenismului şi a multiculturalităţii spaţiului bucovinean, marchează Paştele evreiesc, reuneşte un număr de 40 de lucrări de pictură şi grafică provenind din patrimoniul artistic al câtorva muzee din ţară (Constanţa, Timişoara, Bacău, Bârlad, Suceava), dar şi din colecţiile unor particulari, lucrări mai mult sau mai puţin cunoscute publicului, unele dintre ele fiind expuse acum pentru prima oară.
De fapt expoziţia, în întregul său, este o premieră în România şi reprezintă, aşa cum a spus la vernisaj criticul de artă Valentin Ciucă, „un veritabil regal vizual”, „o expoziţie cu totul remarcabilă”. „În contextul acestei sărbători pascale bucovinene - a afirmat el - să ne bucurăm din plin de aceste valori care ne-au prilejuit şansa de a ne întâlni cu un mare pictor”.
O expoziţie care ni-l dezvăluie pe Iosif Iser, care a fost un creator extrem de prolific, ca pe un „constructor de imagini”, o expoziţie care ne oferă „un spectacol cultural în care emoţia poate să circule în voie”.
La deschiderea expoziţiei au participat atât reprezentanţii organizatorilor şi cei implicaţi în realizarea ei, cât şi o seamă de oaspeţi între care s-a aflat secretarul de stat din cadrul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Vasile Timiş.
Accentul pe multiculturalitatea spaţiului bucovinean şi pe buna conlucrare cu comunitatea evreiască din zonă în înfăptuirea unor acţiuni culturale cu consistenţă şi calitate, aşa cum a fost şi expoziţia Victor Brauner de anul trecut, a fost pus de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur. „Ar trebui - a spus el - să intensificăm relaţiile cu această comunitate mică, dar foarte energică până la nivelul Ambasadei statului Israel”.
O colaborare bună şi fructuoasă care, aşa cum a reliefat şi directorul general al CMB Suceava, Constantin-Emil Ursu, se va materializa şi prin realizarea „unui mic muzeu al evreilor din Bucovina”.
Prof. Sorin Golda, preşedintele Comunităţii Evreilor din Suceava, a arătat, la rândul său, că expoziţia aduce doar „o părticică din cultura României, la care evreii au fost copărtaşi de-a lungul secolelor”.