Biblioteca Bucovinei “I.G.Sbiera” celebrează pe parcursul săptămânii 15-21 februarie spiritul maiorescian şi junimist, prilejuit de împlinirea a 170 de ani de la naşterea lui Titu Maiorescu, strălucit savant, om de cultură şi politician român.
Academician, avocat, critic literar, eseist, estetician, filosof, pedagog, politician şi scriitor român, prim-ministru al României între anii 1912 şi 1914, Titu Liviu Maiorescu a fost şi ministru de interne, precum şi membru fondator al Academiei Române, o personalitate remarcabilă a României între secolele al XIX-lea şi al XX-lea.
Cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la naşterea lui Titu Maiorescu, dar şi 160 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, holul de la etajul I al Bibliotecii Bucovinei oferă publicului două expoziţii, vernisate joi, 11 februarie: o expoziţie amplă de carte şi documente din viaţa şi opera maioresciană, intitulată “La 170 de ani de la naştere, TITU MAIORESCU – Eternul contemporan şi critic faţă cu lumea de retori, oratori şi limbuţi”, şi o a doua expoziţie de carte găzduită de Biblioteca Bucovinei, intitulată “La 160 de ani de la naştere, EMINESCU TEXT CU TEXT”. Această expoziţie prilejuieşte întâlnirea cu cele mai importante volume şi editări din ultimii douăzeci de ani din opera lui Mihai Eminescu, nelipsind şi câteva volume de traduceri în alte limbi. Cărţile pot fi regăsite în orice zi a anului în secţiile de împrumut şi de lectură ale bibliotecii.
Miercuri, 17 februarie, de la ora 11.00, Sala de Arte a Bibliotecii Bucovinei va găzdui o conferinţă intitulată “Titu Maiorescu - Eternul contemporan şi critic faţă cu lumea de retori, oratori şi limbuţi”. Conferinţa va fi susţinută de profesor Octavian Nestor, şeful de Catedră de Limba şi Literatura Română de la Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare” din Suceava. Urmează lecturi publice din texte maioresciene, prezentarea revistelor Convorbiri Literare şi Dacia Literară şi un recital susţinut de Angela Furtună din Mihai Eminescu, intitulat “Pelerini prin Utopia lui Eminescu”. Manifestările sunt organizate de Consiliul Judeţean Suceava, Biblioteca Bucovinei “I.G.Sbiera”, Filiala Iaşi a Uniunii Scriitorilor din România şi Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare” din Suceava.