“Cu malanca prin Bucovina” este numele unui proiect iniţiat de Centrul Cultural pentru UNESCO “Nicolae Bălcescu” şi Asociaţia “Art &Heritage”, dedicat obiceiurilor de iarnă din nordul Bucovinei. Proiectul a inceput cu o documentare de teren la Crasna, regiunea Cernăuţi, şi a continuat cu ateliere de creaţie la pensiunea Memory de lângă Mănăstirea Suceviţa.
“Subiectul cercetării este <Malanca>, un obicei precreştin al trecerii în noul an, al trecerii de la vechi la nou, de la întuneric la lumină”, a spus Nicoleta Zagura, expert cultural în cadrul Departamentului Catedrei UNESCO pentru Dialog Intercultural şi Interreligios şi preşedinte Art&Heritage Unesco Club.
Ea a mai spus că subiectul cercetat a fost “Ursul de paie, un obicei care e păstrat în complexitatea sa rituală doar de românii din Crasna – Cernăuţi”. Proiectul cultural a cuprins expediţia la Crasna –Cernăuţi, digitalizarea informaţiei, înregistrare, culegerea textelor şi imaginilor specifice ritualului Ursului de Paie, procurarea unui urs de paie, “de fapt o donaţie de la Ştefan Dragun, pădurar din Cotul Trajeanu, Crasna”, după cum ne-a spus Nicoleta Zagura. Lucrările realizate în cadrul atelierelor, cât şi sesiunea de comunicări dedicată Convenţiei UNESCO pentru salvgardarea Patrimoniului Intangibil, a avut loc pe 23 ianuarie, în sala de conferinţe al hotelului Memory de lângă Mănăstirea Suceviţa.
Proiectul s-a finalizat şi cu donarea “Ursului de paie” la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina. La atelierele de creaţie din cadrul proiectului cultural “Cu Malanca prin Bucovina” au participat Emilia Boiadjieva – Bulgaria, Ilian Peiev - Bulgaria, Maria Falie, Andreea Dobranici, Ioan Maric - România, Petru Asimionese - Ucraina. Mai multe informaţii şi imagini puteţi obţine accesând adresa http://www.artandheritage.org/apps/photos/.