Municipalitatea suceveană mai are nevoie de încă 15 milioane de euro pentru a reface vechile reţele de transport şi distribuţie a energiei termice, astfel încât apa caldă şi căldura să nu se piardă în pământ, până să ajungă în locuinţele sucevenilor.
Conducerea Primăriei Suceava îşi spune speranţele pentru obţinerea sumei necesare atât în fondurile alocate de Guvern, cât şi în finanţările europene, pe proiecte de mediu.
“Suntem prinşi în programul “Termoficare 2006 – 2015”, în cadrul căruia anul trecut am primit şi am folosit la reabilitarea reţelelor de termoficare suma de 35 de miliarde de lei vechi. Anul acesta, pe acelaşi program, am fundamentat un proiect în baza căruia sperăm să primim de la Guvern suma de 50 de miliarde lei vechi. În acelaşi timp, pe Axa 3, la fondurile de mediu, vom depune un proiect de reabilitare a reţelelor de apă caldă şi căldură, pentru că suntem la jumătatea drumului în privinţa realizării acestei reabilitări a reţelelor de utilităţi. Până acum s-au cheltuit aproximativ 15 milioane de euro în acest scop şi mai avem nevoie de încă pe atât”, a declarat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.
Acesta a precizat că reţeaua de transport şi distribuţie a agentului termic este un bun public, nu poate fi privatizat, încât primăriei îi revine datoria de a o reabilita.
“Termoficarea rămâne în continuare problema de grad 0 a Primăriei Suceava şi sperăm ca până în primăvară să conturăm o soluţie definitivă şi eficientă pentru asigurarea energiei termice în municipiu”, a adăugat Lungu, care vrea ca în maxim doi ani Suceava să aibă o nouă centrală termică, cu o producţie adaptată la numărul de consumatori din oraş.