Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 9 nov 2009 - Anul XIV, nr. 263 (4249)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Studiu sociologic

Femeile de etnie romă au încă un statut de inferioritate în societate

Luni, 9 Noiembrie 2009 (13:53:32)

Fundaţia Soros România, în parteneriat cu Prefectura Suceava, Societatea Doamnelor Bucovinene şi Asociaţia PhicoRomano au lansat, luni, raportul studiului sociologic ce vizează comunităţile roma, „Femeile roma – ce ştim şi ce nu ştim despre ele”.
Evenimentul a debutat cu o expoziţie foto, în care au fost surprinse familii de romi din judeţul Suceava, în principal femei de etnie romă, şi a continuat cu o scurtă prezentare a raportului.
Studiul, care s-a derulat în perioada martie-iulie anul acesta, atât în mediu urban, cât şi în cel rural, în şase comunităţi tradiţionale şi non-tradiţionale: Vereşti (judeţul Suceava), Săruleşti (judeţul Călăraşi), Bălţeşti (judeţul Prahova), Pătrăuţi (judeţul Suceava), Kuncz(Timişoara) şi Patarât (Cluj-Napoca) a readus în discuţie probleme de incluziune socială la nivelul comunităţilor cu romi.
Potrivit studiului „Femeile rome - ce ştim şi ce nu ştim despre ele”, indiferent de comunitate sau de mediul de rezidenţă, femeile au încă un statut de inferioritate, care este considerat firesc chiar şi de către ele, însă viaţa de familie, rolul şi poziţia femeii sunt într-un proces de schimbare. Sociologii au arătat că există diferenţe mari între tipurile de comunităţi în privinţa căsătoriei. În comunităţile tradiţionale, conform studiului, fetele se căsătoresc devreme, de obicei între 14 şi 16 ani, iar băieţii până în 18 ani. Există însă numeroase cazuri de căsătorii mai timpurii (12 -14 ani pentru fete şi 14-16 ani pentru băieţi).
Studiul a fost prezentat de Mara Sescu, coordonator programe Fundaţia Soros România, care a explicat că în comunităţile tradiţionale puterea de decizie a femeii este aparent inexistentă, deşi femeia este implicată în creşterea copiilor şi viaţa în gospodărie, deciziile importante sunt luate de către bărbaţi.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Femeile de etnie romă au încă un statut de inferioritate în societate.
 Vizualizări articol: 1320 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Femeile de etnie romă au încă un statut de inferioritate în societate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei