Nici un elev sucevean din mediul rural nu beneficiază de bursă pentru elevii capabili de performanţă, oferită de Guvernul României. Bursa se acordă printr-un program demarat încă de la începutul anului şcolar trecut, dar care nu a putut fi implementat la Suceava. Programul constă în identificarea de elevi din mediul rural care au rezultate deosebite la învăţătură şi transferul lor din şcolile în care învaţă într-o clasă specială, formată pentru elevii capabili de performanţă. La Suceava, clasa ar fi trebuit să se formeze la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, iar Guvernul ar fi suportat costurile legate de întreţinerea şi şcolarizarea acestor elevi. Lucrul acesta nu s-a întâmplat însă, şi aceasta nu pentru că în şcolile din mediul rural nu există elevi capabil de performanţă, ci din cauză că părinţii nu doresc să-şi lase copiii să plece să studieze departe de casă, având în vedere faptul că s-a încercat identificarea de elevi de şcoală generală, mai precis de clasa a cincea.
„Clasa nu s-a realizat. Au fost trimise adrese în şcoli încă din vară, dar nu se doreşte. Nu am primit nici un feed-back, nu au fost solicitări în acest sens”, a declarat inspectorul şcolar Laura Hacman, purtător de cuvânt al IŞJ Suceava.
La fel s-a întâmplat şi la începutul anului şcolar trecut, când programul a fost lansat, însă nu a putut fi implementat la Suceava, tot din lipsă de elevi. Pentru formarea clasei ar fi fost necesară identificarea a 25 de elevi cu rezultate bune la învăţătură, care să fie din mediul rural şi să provină din familii al căror venit pe membru de familie să fie sub o treime din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată. Totodată, acordul familiilor elevilor pentru înscrierea în program este obligatoriu.