Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 9 oct 2009 - Anul XIV, nr. 237 (4223)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ziua Holocaustului în România

„Să ne amintim, să împărtăşim, să ne asumăm, să cunoaştem...”

Vineri, 9 Octombrie 2009 (15:30:52)

Ziua Comemorării Holocaustului în România a fost marcată la Suceava prin două acţiuni care s-au desfăşurat la Muzeul de Istorie şi la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”.
Muzeografii Secţiei de Istorie din cadrul Complexului Muzeal Bucovina au realizat în aer liber, pe şase panouri aliniate în faţa Muzeului de Istorie, o expoziţie documentară la care trecătorii au putut să aprindă câte o lumânare în memoria celor care şi-au pierdut viaţa, aşa cum a subliniat istoricul Daniel Hrenciuc, directorul coordonator al Direcţiei pentru Cultură Suceava, „în cea mai mare dramă din istoria omenirii”.
Acţiunea, care a început cu o rugăciune de aducere aminte, rostită în limba ebraică de prof. Sorin Golda, preşedintele Comunităţii Evreilor din Suceava, a atras un număr mare de cetăţeni care s-au oprit, au privit imaginile-document şi au aprins câte o lumânare la altarul improvizat.
Expoziţia cu genericul „Şi ei au fost oameni”, cu fotografii de familie, documente personale, secvenţe din refugiu, din perioada de evacuare şi deportare, personalităţi ale comunităţii evreieşti, câţiva dintre românii care s-au împotrivit persecutării şi exterminării evreilor, care au salvat multe vieţi şi au fost onoraţi de Institutul Yad Vashem din Ierusalim cu titlul „Drept între popoare” a fost vizionată cu interes de trecători.
Aşa cum a accentuat Daniel Hrenciuc, „trebuie să ne amintim, să împărtăşim, să ne asumăm şi să cunoaştem aceste pagini de istorie”.
O manifestare de comemorare s-a desfăşurat apoi la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, acţiunea fiind coordonată de scriitoarea Angela Furtună, iniţiatoarea, cu câţiva ani în urmă, a programului memorial dedicat Zilei Holocaustului în România derulat la Suceava.
Aşa cum a subliniat Angela Furtună, „Ziua Holocaustului în România marchează partea noastră de vină în ceea ce înseamnă distrugerea culturii evreieşti în Europa”.
La simpozionul la care au participat un număr mare de liceeni, desfăşurat în sala de lectură a bibliotecii publice sucevene, au vorbit profesorii Gabriel Cărăbuş, Daniel Hrenciuc, Sorin Golda şi Octavian Nestor.


 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Să ne amintim, să împărtăşim, să ne asumăm, să cunoaştem...”.
 Vizualizări articol: 1340 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Să ne amintim, să împărtăşim, să ne asumăm, să cunoaştem...”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei