Preşedintele Organizaţiei Municipale Suceava a PD-L, Ion Lungu, promovează intens noua lege a pensiilor, pe care Guvernul Boc 2 intenţionează o transpună în practică prin asumarea răspunderii şi nu prin dezbatere parlamentară, cu adoptare de către forul legislativ al ţării. Lungu a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că PD-L „a avut toată bunăvoinţa” pentru promovarea acestei legi, dar din cauza opoziţiei PSD şi PNL a decis să adopte această lege „absolut necesară pentru corelarea pensiilor” prin asumare. Lungu a arătat că noua lege a pensiilor are ca obiectiv, din punctul de vedere al PD-L, „să facă dreptate între pensionari” şi să elimine situaţii de genul „un fost director de la Ambro are pensie mai mică decât şoferul lui şi asta numai pentru că şoferul a ieşit la pensie cu 8 ani mai târziu”. „Acum sunt 80 de acte normative care reglementează pensiile. De 9 luni de zile în Parlament zace această lege a pensiilor speciale pentru parlamentari. Nu există voinţă politică pentru a fi promovată, iar prin asumarea răspunderii guvernamentale acest lucru se întâmplă astăzi, se întâmplă acum”, a afirmat Lungu. Acesta a arătat că prin noua lege a pensiilor se are în vedere creşterea vârstei de pensionare la 65 de ani, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, până în 2030, recalcularea pensiilor speciale şi integrarea lor în sistemul unitar de pensii, dar şi descurajarea pensionărilor anticipate.
Potrivit liderului PD-L Suceava, pensiile speciale vor fi recalculate în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a legii sistemului unitar de pensii, dar nu a explicat cum se poate anula un drept dobândit în baza unor legi şi nici cum se poate acţiona o lege retroactiv.
Prin noua lege, se va asigura în continuare o creştere a vârstei de pensionare la 60 de ani pentru femei şi la 65 de ani pentru bărbaţi, până în 2014, iar până în 2030 atât bărbaţii, cât şi femeile vor ieşi la pensie la aceeaşi vârstă standard de pensionare de 65 de ani.